КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 26 март 2025 г.

Аспержи в еър фрайър върху канапе от киноа и леща белуга / Asparagus in air fryer on quinoa and beluga lentil canapés /

 


       Пресните аспержи са в сезона си.Този път реших да ги направя в уреда еър фрайър. Поднесох ги върху канапе от варена леща белуга и киноа.Чудесна гарнитура се получи.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 връзка пресни аспержи

сол на вкус

1 с.л. зехтин

50 грама леща белуга

100 грама бяла киноа

вода за киноата 800 мл.

сок от 1 лимон

вода за лещата 500 мл.

   Най - напред пригответе лещата и киноата.Те трябва да се смесят когато са готови и охладени. Количеството на водата варира в зависимост от силата на огъня. Аз приготвям обикновено лещата в малко вода и доливам с гореща вода ако е необходимо.А при киноата спазвам пропорция - 60 грама киноа : 450 - 500 мл. вода.

     Киноата запекох най - напред леко в сух тиган докато зрънцата придобият по - интензивен жълт цвят.След това варих киноата като в кипящата вода добавих и сока от лимона.Вари се до готовноност. Лещата се вари отделно като се добавя малко сол и се разбърква. Зрънцата на лещата трябва да са добре омекнали.Ако остане вода от варенето на лещата тя се отцежда.Не се изхвърля.Изпорзва се.Но лещата трябва да се смеси с киноата охладена и отцедена.

   В кошницата на уреда еър фрайър поставям почистените от твърдата част аспержи, добавям зехтина и малко сол и разбърквам.Запичам на програма " горещ въздух " като периодично на всеки пет минути разбърквам.

      Сервирам гарнитурата леко топла или студена.Подреждам аспержите върху канапе от киноата и лещата белуга.

          Приятен апетит !










Няма коментари:

Публикуване на коментар