Пресните аспержи са в сезона си.Този път реших да ги направя в уреда еър фрайър. Поднесох ги върху канапе от варена леща белуга и киноа.Чудесна гарнитура се получи.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 връзка пресни аспержи
сол на вкус
1 с.л. зехтин
50 грама леща белуга
100 грама бяла киноа
вода за киноата 800 мл.
сок от 1 лимон
вода за лещата 500 мл.
Най - напред пригответе лещата и киноата.Те трябва да се смесят когато са готови и охладени. Количеството на водата варира в зависимост от силата на огъня. Аз приготвям обикновено лещата в малко вода и доливам с гореща вода ако е необходимо.А при киноата спазвам пропорция - 60 грама киноа : 450 - 500 мл. вода.
Киноата запекох най - напред леко в сух тиган докато зрънцата придобият по - интензивен жълт цвят.След това варих киноата като в кипящата вода добавих и сока от лимона.Вари се до готовноност. Лещата се вари отделно като се добавя малко сол и се разбърква. Зрънцата на лещата трябва да са добре омекнали.Ако остане вода от варенето на лещата тя се отцежда.Не се изхвърля.Изпорзва се.Но лещата трябва да се смеси с киноата охладена и отцедена.
В кошницата на уреда еър фрайър поставям почистените от твърдата част аспержи, добавям зехтина и малко сол и разбърквам.Запичам на програма " горещ въздух " като периодично на всеки пет минути разбърквам.
Сервирам гарнитурата леко топла или студена.Подреждам аспержите върху канапе от киноата и лещата белуга.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар