КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 28 януари 2015 г.

Редена салата от кореноплоди, ябълки, орехи и магданоз / Laying salad of carrots, apples, walnuts and parsley /



     Един от най - ценните местни овощни видове е ябълката / Malus sylvestris / , отнасяща се към сем.Розоцветни.Дивата форма на нашата културна ябълка е дивата ябълка / Malus sylvestris var. sylvestris /, която е разпространена от Европа до Предна Азия, без да има точно определени граници на изток и на юг.Вероятно нашата културна ябълка е произлязла от кръстосването на културната ябълка с райската ябълка, чиято родина е районът на Балканския полуостров до Западна Азия.Тази културна ябълка се разпространила навярно от областите на Каспийско и Черно море.В находки от новокаменната епоха е намерена културна форма ябълка.Съществуващите сега около 20 000 сорта ябълки са получени от кръстосването с други видове.Разнообразието от сортове, които се различават по форма, време на узряване, миризма, вкус и устройство на кожата  и месото на плода, е толкова голямо, че е създаден специален научен клон - помология - който се занимава със сортовете.
   Ябълковото дърво се отглежда във всички части на земното кълбо.Стопанското значение на ябълката е по - голямо от това на крушата, защото плодовете и не само могат да се използват по различен начин, но и се запазват по - продължително време в сравнение с плодовете на крушата.Смята се, че 2/3 от световната продукция се използва в прясно състояние и само 1/3 се оползотворява по друг начин.Ябълките за консумация се берат в повечето случаи на ръка.Сортовете, които се използват за консумация в прясно състояние, се отличават със здрави, сочни, ароматични и приятни на цвят плодове.При ябълките, предназначени за преработка, се държи повече на процента на плодовите киселини.Тези ябълки се берат механизирано.Преработват се на пюрета, мармелади, желета, сиропи, на прах и пектин.Правят се и сушени ябълки.
Най - големи износители на ябълки на световния пазар са Италия, Аржентина и Австралия.
Ябълката е един от най - полезните и здравословни плодове, известна още от Райската градина.Тя лекува всички болести, лесно се усвоява, прочиства артериите, лекува язви и колити, намалява лошия холистерол, помага при лечението на хепатити , прочиства идеално бъбреците и кожата.
  Спомням си преди години, когато имах много силни болки в стомаха, веднага отивайки на лекар ми препоръчаха печени ябълки.Аз изпробвах това лечение седмици наред, но не получих задоволителен резултат.Виждайки, че не мога да приема никаква храна, поради силните болки, баща ми донесе 2 големи щайги с ябълки и ме посъветва да си правя пресен сок.Почти цял месец приемах само този сок и се закрепих след внимателно захранване.
   Много вкусни и с примлива цена ябълки има през цялата година.Днес ви предлагам една салата от кореноплоди, ябълки и орехи, която може да се направи през цялата година.Но особено е подходяща за зимния сезон, лесна, бърза и вкусна.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  СА : ябълки, червено цвекло, моркови, пащърнак, червено зеле, магданоз, орехи - едро смлени.Количествата на всички продукти зависят от броя на порциите.Може също да се използват черна, червена ряпа или дайкон, корен целина, корен алабаш, жълта тиква.
Всички зеленчуци се настъргват на едрото ренде.Настъргват се и ябълките, заливат се с лимонов сок, за да не потъмняват при окислението им от въздуха.
В стъклена купа се подреждат последователно всички зеленчуци на отделни пластове, завършва се със ситно нарязан магданоз и орехи.
Дресинг  за салатата : зехтин, лимонов сок, щипка хималайска сол ; по желание малко мед ;
   Готовата салата се залива с дресинга преди сервиране.Тази салата може да се направи няколко часа преди сервирането, подходяща е за използване при посрещане на гости, рожденни дни или различни празненства.Всяка порция може да бъде сервирана в индивидуални съдчета, а отделно да се поднесат мед, счукан чусън, настърган хрян, зехтин, ябълков, балсамов оцет и лимонов сок.Всеки сам , според предпочитанията си да овкуси своята салата.
      Приятен  апетит !


















2 коментара:

  1. Богата на вкус и цвят, здравословна салата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за коментара Тили.Ябълките през зимния сезон се старая да ги включа и в салати, те омекотяват вкуса на кореноплодните зеленчуци, особено на червеното цвекло.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване