КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 11 февруари 2015 г.

Зимна чеснова антигрипна крем - супа / Winter flu garlic cream - soup /



    В сезона на простудните заболявания и грипа, в студените зимни дни много често приготвям крем - супа с много чесън.И винаги тази супа помага при болки в ушите, хрема, болки в синусите и силна простуда.За приготвянето и са необходими само картофи и чесън.Това са основните продукти, но всеки по свой вкус и лични предпочитания може да добави още желани и харесвани от него продукти.Картофите съдържат много нишесте и не са желан продукт за употреба при диабет, те успешно могат да се заменят с тиква, гулия или сладки картофи.Винаги приготвям тази крем - супа с много лимонов сок, за по - ефективно действие.
  Чесънът е известен със своите много добри антиоксидантни свойства, помага при високо кръвно налягане, убива много бактерии и вируси , има много добър ефект при множество заболявания.Но много хора не могат да го употребяват в големи количества, защото дразни целия храносмилателен тракт.Именно приет с картофи той не само ,че не дразни стомаха и червата, но перфектно сгрява целия организъм и стимулира цялостното кръвообращение.Освен това миризмата му не е толкова силна и натрапчива.
НЕОБХОДИМИ  СА  СЛЕДНИТЕ  ПРОДУКТИ : 1/2  - 1 кг. картофи, 1 - 2 големи глави чесън, зехтин, сок от 1 - 2 лимона, хималайска сол на вкус, по желание - целина, магданоз или копър / може и сушени или сушена коприва /.
Картофите се обелват, нарязват и сваряват.Заливат се с вода, която трябва да ги покрие.Още топлата супа се пасира.Отделно се счуква чесън с малко сол, добавят се и подправки по желание.След като супата е вече готова и извадена от огъня се добавят чесъна, лимоновия сок и подправките.Консумира се топла, със струйка зехтин във всяка порция.Супата може да се пасира в блендера или с ръчен пасатор, за подправяне в случая съм използвала целина, но става много вкусна крем - супа и с магданоз, и с копър, и с коприва.
   Приятен апетит !









6 коментара:

  1. Чудесна супичка, обезателно ще опитам някой път, Ели! ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,
    тази супа измислих, когато моето семейство страдаше от грип и простуда.Помага със сигурност, чесънът идеално прочиства синусите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз много харесах идеята за тази супа, записвам я ...
    Благодаря, Елена за много полезната и здравословна страница.
    Чудесни са и пицата, и новите салати - поздрави за теб и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти от сърце, Дианка.Супата определено много помага, ефектът и при настинки и грип е изпитан.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. И аз ще си запиша тази лесна, вкусна и здравословна супа!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти за коментара Тили.Наистина има голям ефект при настинка, особено когато се увеличи лимоновия сок и чесъна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване