КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 17 февруари 2015 г.

Салата от зелени листа на репичка, спанак, латинка и кълнове от черна леща / Salad of green leaves of radish, spinach, cress sprouts and black lentils /


 
    Една свежа салата с използване на листа от латинка, репички и спанак е добра алтернатива за предястие през зимния сезон.Използвах като добавка кълнове от черна леща, която закупих от индийските магазини.
  Репичките са подходящ зеленчук при различни диети, съдържат етерични масла, засилват секрецията на храносмилателната система, прочистват кръвта, засилват отделянето на жлъчен и панкреатичен сок.Репичките са богати на витамини от група В , вит.С, вит.К, цинк, фосфор, фолиева киселина, прекрасно хидратират кожата и прочистват бъбреците и черния дроб.
Листата на репичките, особено по - младите и крехки листенца съдържат много желязо и имат антиоксидантни свойства.
През зимния сезон си отглеждам в саксия и латинки, останали от лятото, които не цъфтят , но имат малки и крехки листенца чудесни за салати.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  ТАЗИ САЛАТА  СА : 7 -8 листенца от латинка, 10 листа от спанак, 5 броя репички заедно с листата, 1 морков и 1 пащърнак - настъргани на едрото ренде, щипка хималайска сол, 3 - 4 с.л. кълнове от черна леща, струйка зехтин, ябълков оцет - на вкус.
Нарежете листата на спанака, латинката и репичките на тънки ивички или ги накъсайте с ръце.Добавете моркова и пащърнака, кълновете, нарежете на филийки репичките.
Смесете всички продукти в купа и ги овкусете със солта и дресинга.
   Да ви е сладко !






2 коментара:

  1. Не знаех, че листата на репичката се ядат, а за латинката съм чувала, но не съм опитвала. Интересно...

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    листата на репичките, както и на различните видове ряпа могат да се употребят в салати и са много полезни за костната система.Така, че ако имаш пресни , млади листенца употребявай ги.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване