КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 4 октомври 2015 г.

Две предложения с броколи / Two proposals broccoli /

 





    Броколите са прекрасен есенен зеленчук и едно много вкусно допълнение към сезонното ни меню.Аз обичам най - много този зеленчук суров, той е особено ценен в борбата с рака.
Днес обаче ще ви предложа две много вкусни рецепти с топлинно обработено броколи, в случай, че не е възможно консумирането му в сурово състояние.
  КРЕМ  - СУПА   ОТ  БРОКОЛИ  И   КАРТОФИ :
За тази супа са необходими : 1/2 глава броколи, 1/2 червена пиперка, 1 глава лук, 3 - 4 картофа, кореноплодни зеленчуци - целина, моркови, пащърнак, корен магданоз / пресни или замразени от фризер / - 3 - 5 с.л., зехтин, сок от 1 лимон, щипка хималайска сол.
Всички зеленчуци се почистват, нарязват, броколито се разделя на розички.Поставят се в тенджера, заливат се с подсолена вода и се сваряват.Когато са напълно омекнали супата се пасира, овкусява се с лимоновия сок и зехтина и се поднася.
Получава се една много вкусна и питателна крем - супа, подходяща и за здрави и за болни.
           Да ви е сладко !













ЗАДУШЕНИ  БРОКОЛИ  : 
Броколите са идеална гарнитура само леко задушени, когато не са сварени напълно, а леко сурови и хрупкави.Приготвянето е много лесно и бързо, необходима е 1/2 или 1 глава броколи.
Накъсайте броколито на розички, измийте го и го оставете в гевгир да се отцеди добре.
Поставете зеленчука в чугунен тиган, залейте с малко вода / само колкото да се покрие дъното на тигана /.Захлюпете с капак.Задушавайте така на умерен огън, броколито трябва да остане със свеж зелен цвят, но леко променен от задушаването.Във вътрешността всяка розичка трябва да е леко сурова.Когато водата в тигана напълно се изпари, извадете тигана от огъня и залейте зеленчука със смес от счукан чесън, сок от 1/2 лимон, зехтин / или краве масло / и хималайска сол.
  Получава се много вкусен, топлинно обработен, леко задушен зеленчук.
             Да ви е сладко !













7 коментара:

  1. Чудесни предложения Ели, както винаги разбира се! Обичам броколи и ще се възползвам от идейките ти!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,
      аз обичам също суровото броколи, но минималната обработка топлинно също му придава чудесен вкус.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Чудесни предложения, Ели! Много обичам броколи и ще се възползвам от идеите ти! Слънчев и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      броколито е много вкусно , но когато се прекали с топлинната обработка вкусът много се изменя.Така,че трябва да се внимава.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Обичам броколи, но никога не съм опитвала сурово. Така навремето много се учудих на прекрасния вкус на суровия карфиол, ще опитам и това. А дали би било удачно при проблемите ми със стомаха, които така и не се оправят трайно. Иначе и в двата варианта ми допада, без чесъна, той определено ми дразни стомаха суров.

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    и при мен има проблем със стомаха, и то сериозен.Затова винаги трябва да се внимава.Суровото броколи за мен е по - вкусно от топлинно обработеното.Можеш да го пробваш, но в малки количества.Но когато топлинната обработка е кратка, броколито също става вкусно и подходящо при проблеми със стомаха, венците, зъбите, червата.Трайното подобрение на даден болен орган настъпва бавно, понякога много трудно.Затова трябва всеки сам да прецени коя храна е подходяща за неговия случай.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Да, така е, Ели, дето викат - лошото бързо идва, ама не си отива бързо...

    ОтговорИзтриване