КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 30 октомври 2015 г.

Туршия от броколи и карфиол / Pickled broccoli and cauliflower /




    Всяка година правим натурални туршии от различни по вид зеленчуци, само със сол и вода за да получим естествена ферментация.Обикновено практикувам приготвянето на всеки зеленчук в отделен съд , защото различните зеленчуци ферментират за различно време.А после ако желаем можем, след ферментацията да обединим зеленчуците в един общ съд за по - лесна консумация.Тази година към туршията, която редовно правя от карфиол реших да добавя и броколи.Не намерих в търговската мрежа романеско , но ако вие намерите добавете и розички от този зеленчук.
НАЧИН  НА  ПРИГОТВЯНЕ   НА  ТУРШИЯТА  И     НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  :
1 глава карфиол
1  - 2 глави броколи
1 глава романеско
морска сол / 3 с.л. за всеки 3 - литров буркан / или по 1 с.л. за литър вода 
вода
1 - 2 морковчета / по желание /
бял синап и листа от вишна, касис, дюля, хрян
Използвам 3 - литрови стъклени буркани, в които подреждам най - напред розичките от карфиола и броколите / романеското / .Добавям във всеки буркан 2 - 3 пълни с.л. бял синап.
В 1 л. вряща вода разтварям морската сол, докато се стопи.Поставям по 3 с.л. морска сол на всеки 3 - литров буркан.Оставям водата да се охлади напълно.Заливам зеленчуците и допълвам буркана със студена вода.Зеленчука притискам отгоре с изброените листа и лозови пръчки или венчета от стъблата на тези растения.
Туршията се преточва 1 седмица всеки ден / отлива се водата в отделен съд и пак се заливат зеленчуците /, а после около 2 седмици през 1 - 2 дни .Трябва да получим слабо солена, добре ферментирала туршия.Ако съхраняваме бурканите в по - хладно помещение ферментацията ще протича по - бавно.
       Приятен  апетит !











2 коментара:

  1. За първи път тази година правя подобна туршия, но с карфиол и зелени домати, именно защото четох че е полезна. Не съм претакала, но водата помътня и отгоре се образува налеп, а зеленчуците са много меки, почти разкашкани и не особено солени и кисели, това нормално ли е, Ели?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      тези натурални туршии задължително трябва да се преточват.Това е истинската ферментация - само сол и вода.Когато се преточва туршията зеленчуците остават твърди и хрупкави.Затова трябва задължително да има синапено семе от бял синап и листа от вишня, хрян, касис или дюля.Те запазват тази твърдост на зеленчука.Когато зеленчуците се разкашкват и са меки може да е малко солта.
      Затова за твоят случай е добре или да превариш саламурата - загрей саламурата докато заври , а после я охлади.Ако пак се получи разкашкване значи солта е много малко.
      Но правилата по принцип са - преточване, достатъчно сол и съставки, които запазват твърдостта на зеленчука.
      Ако времето е много топло ферментацията протича много бързо, при студено време - обратно , бавен е процеса.

      Изтриване