КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 27 октомври 2015 г.

Салата от червено цвекло и глухарче / Salad of red beets and dandelion /

     Тази седмица посветих почивните дни на копривата и глухарчето.Използвайте момента, докато още не е студено, влажно е и могат да се наберат пресни, млади и едри листа от глухарчето.Сега е момента да си извадите и корени или цели растения.Корените изсушавам, а целите растения засявам в сандъчета или парник, за да използвам цяла зима листата.Внимавайте, извадете целият корен, ненаранен.Тук - там по поляните ще намерите и цветни главички от глухарче, наберете и тях и използвайте в салати.
    Използвах листата на глухарчето, живовляка и кореноплода на червеното цвекло за тази вкусна салата.Получи се прекрасна, много ефектна салата, която консумирах с удоволствие.
Използвайте прясна зеленина в салати, тревопасните животни непрекъснато консумират прясна или сушена зеленина и така не страдат от недостиг на витамини и микроелементи.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА  :
10 - 15 пресни листа от глухарче
4 - 5 пресни листа живовляк
парче червено цвекло
няколко маслини
оцет от ябълки или лимонов сок 
зехтин
щипка хималайска сол
див чесън - резанец / за гарниране /
Настържете измитото и почистено цвекло на едрото ренде.Измийте и нарежете листата на глухарчето и живовляка на тънки ивички.Смесете всички продукти за салатата в салатиера и добре разбъркайте.
         Добър  апетит !


5 коментара:

 1. Ели, така ми се иска да се образовам и аз, за да знам коя тревичка каква е и за какво мога да я използвам... Та и аз да си бера спокойно.
  Чудесна ти е салатката! А наскоро разбрах, че руколата всъщност е култивирано глухарче.
  Поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Гери,
  и аз постоянно се образовам и издирвам ядливи треви.Но тук засега представям тези билки и растения, които всеки познава и ги има навсякъде.А и няма никаква опасност от алергия или някаква странична реакция.
  В Гърция по пазарите продават едно по - едро растение, досущ като нашето глухарче.Нарича се ХОРТА.Много ми хареса и там много го използват и сурово и бланширано за 1 - 2 минути.За мен рукулата има по - специфичен и малко по - лютив вкус за разлика от глухарчето.Лично на мен не ми допада.
  Но има голяма разлика в хранителната стойност на дивите и на куртивираните растения.Дивите са значително по - полезни и засищащи.
  Гери,
  засега давам основна информация за всяка билка в блога, придружена и със снимка.Така,че можеш да погледнеш в най - общи линии коя билка за какво е.Аз сега наблягам много за използването им в ястия, не само като традиционния чай.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 3. Много харесвам тази комбинация- зеленина и цвекло. Получава се с почти всички зелени разстения. Лошото е, че нямам от къде да си ги бера целогодишно. А твоята салата е страхотна, при първа възможност ще си я приготвя! Сърдечени поздрави, Ели!

  ОтговорИзтриване
 4. Теди,
  в сандъчета също става да се засява прясна зеленина.Така, както се засяват подправките.Но в апартамент е малко тесничко, ако човек няма слънчева , голяма тераса.Аз и в апартамента си имам билки в саксия и сандъче.Изваждам и си засявам и корени от диви растения.Но на село имаме парник, там сами си израстват.
  Оскоро използвам това съчетание зеленина + кореноплод, но се оказа много удачно.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване