КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Ястие от просо, амарант и зеленчуци / Dish of millet, amaranth and vegetables /    Едно леко, вкусно и питателно ястие в студения, дъждовен ден от просо и амарант, с добавка на зеленчуци е днешното ми предложение.
Преди време закупих амарант, оказа се,че не покълва и реших да  го използвам като добавка към други зърнени храни.В случая използвам просо, но също може да се използва ориз, елда, булгур.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ   : пресни зелени и червени пиперки - 5 - 6 бр., 1 глава лук, целина - парче от корена и 2 - 3 стъбла, заедно с листата, 1 малък морков, 5 с.л. амарант, 1 каф.чашка белено просо, вода / в съотношение със зърната 3 : 1 / - около 4 - 41/2 каф. чашки, щипка хималайска сол, зехтин ;
Сложете водата да заври.През останалото време измийте, почистете и нарежете на ситно зеленчуците.Най - напред подгответе и измийте амаранта, семенцата са много дребни, използвайте фина цедка.След това подгответе и измийте просото.
Към врящата вода добавете солта и просото, заедно с амаранта.В отделен съд последователно задушете зеленчуците в малко вода, когато омекнат леко добавете и зехтина.
Когато амаранта и просото поемат всичката вода, добавете зеленчуците и разбъркайте.Снемете ястието от котлона и сервирайте топло.
  Приятен апетит !5 коментара:

 1. Ели, амарант все още не съм опитвала, но изглежда много вкусно и примамливо ястие! Истинска цветна градина в чиния! Поздрави и весела вечер!

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесна идея за просото! Все се чудя какво може да се приготви с него, ето добро предложение!
  Хубава седмица, Елена!

  ОтговорИзтриване
 3. Теди, Тили,
  и просото и амаранта са една чудесна и разнообразна алтернатива на булгура и ориза, които сме свикнали да употребяваме.Тези зърнени храни са много вкусни и полезни.Могат да се добавят и в малки количества, когато се приготвя ориз или елда.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 4. Е, амарантът е едно друго нещо, което все още не съм опитвала 9 от страх след елдата- тя никак не ми понрави).
  изглежда вкусничко, Ели;)

  ОтговорИзтриване
 5. Марте,
  кафявата елда е обработена, тя наистина има много специфичен вкус, който не се харесва на всеки.Но зелената елда е натуралната, тя е чудесна.Кълновете от нея са прекрасни, така ,че можеш да я пробваш.Когато купуваш елда трябва да видиш каква е - зелената е по - вкусна.
  Амарантът и просото имат чудесен вкус.За мен те са по - вкусни дори от ориза.Така ,че опитай ги, когато имаш тази възможност.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване