КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 8 март 2018 г.

Зелена салата - микс с краставица, грейпфрут и цвят от теменужки / Green salad - mix with cucumber , grapefruit and violet color /



     Времето е чудесно въпреки,че все още е зима.А по време на пости салатите са неизменна част от менюто.Тази салата направих с готов зеленчуков микс с цветове от теменужки.Теменужките са едногодишни растения, които се засяват всяка година от семена.
Миналата година през пролетта закупих дребни теменужки от една възрастна жена, засях ги в сандъчета на терасата и ги наторих с оборска тор.Станаха чудесни и от тях събрах много семена.Семената на теменужките се засяват през август - септември.Сега на терасата имам малки теменужки, които все още не са разцъфнали, но тепърва предстои обилен цъфтеж.
   Не използвайте за салати едрите култивирани теменужки, които се продават в цветарските магазини.Те са хибридни и от тях няма да получите семена.За хранителни цели теменужките трябва да не са хибриди.Пролетно време в гората има и обилно количество диви теменужки, чийто цвят е чудесен за салати и за чай.
     
ЕТО  ПРОДУКТИТЕ ЗА  САЛАТАТА :

1 голям грейпфрут
1 краставица
микс зелена салата, който съдържа :
- зелена маруля
- рукула
- червена и зелена мизуна
- листа от цвекло
 - цветове от теменужки
зехтин
1 щипка хималайска сол / по желание /
сок от 1/2 лимон

    Извадете от опаковката микса от салати и старателно измийте зеленината без да я режете.Поставете я в купа.По желание към този зелен микс може да се добави и малко спанак.Обелете краставицата и я нарежете на полумесеци.Грейпфрутът обелете, почистете внимателно от ципите и добавете към салатата.
   Овкусете салатата със зехтин, лимонов сок и хималайска сол и поднесете веднага след приготвянето.
              Приятен  апетит !

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЖЕНИ - МАЙКИ, СЪПРУГИ И БАБИ ! И НА ВСИЧКИ МОМИЧЕТА,  НА КОИТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ДА СЪЗДАВАТ СЕМЕЙСТВА ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И СЕ ГРИЖЕТЕ ЗА ЗДРАВЕТО СИ ! ЗДРАВЕТО Е БОЖИ ДАР, НО ТО ИЗИСКВА НИЕ ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НЕГО !









4 коментара:

  1. Траянче,
    много вкусна салата се получи, а грейпфрута придава на салатите свежест и прекрасен вкус.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, дори е готов този микс с теменужка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      днес на пазара за наша голяма радост има чудесни миксове салати с различни цветя.Аз просто обогатих този микс с грейпфрут - свежа и вкусна салата се получи.
      Поздрави и лек и спорен ден !

      Изтриване