КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 12 юни 2023 г.

Пресни шушулки от бакла по рецепта на Тюркян Севен / Fresh broad bean pods recipe by Turkyan Seven /

 



    Започна Петровия пост затова реших да опитам да направя бакла по рецептата на Тюркян Севен.Бях закупила нейната книга " Щипка серотонин " преди известно време.В момента можем да намерим хубава и прясна бакла, а продуктите в това ястие са напълно постни.Баклата по тази рецепта е идеална за сервиране и поднасяне , приготвя се лесно и е много вкусна.За приготвяне на лука може да се използва тиган с незалепващо покритие или от чугун, а за баклата - тенджера с по - голям диаметър и дебелина на дъното , по - плитка на височина.Да започваме да готвим !

    НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. пресни шушулки от бакла

1 - 2 глави кромид лук

1 - 2 стръка пресен чесън

1 лимон

1/2 ч.ч. зехтин

1 с.л. захар 

1 ч.л. сол

пресен копър

        Нарязваме кромид лука и чесъна на ситно.Задушаваме в зехтина и малко вода лука под капак докато парченцата омекнат и променят цвета си.Оставяме настрани да изстине.

        Почистваме и измиваме баклата.Режем я на парчета малко по - къси от радиуса на тенджерата, в която ще ги готвим.Отрязваме едно по - дебело кръгче лук и поставяме на дъното на тенджерата.Около него редим шушулките бакла на един ред.Отгоре поръсваме с част от лука.След това редим втори ред бакла, отново лук, бакла и така докато свършат продуктите.Накрая завършваме с лук и чесън.Добавяме сол, захар, лимонов сок и вода.Върху баклата поставяме фолио за да не променя цвета си от досега с въздуха.

    Варим под капак на бавен огън без да отваряме тенджерата и без да бъркаме.Може само веднъж да проверим какво е количеството на водата.

   Варим 45 минути или малко повече.Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине.Внимателно премахваме фолиото и слагаме върху тенджерата платото за сервиране.Обръщеме тенджерата с дъното нагоре така,че баклата да запази формата си.Наръсваме отгоре с копър.

         Благодаря ти Тюркян за прекрасната рецепта.

      Да Ви е сладко !





Няма коментари:

Публикуване на коментар