Тези зеленчуци на фурна направих по идея от канала на Анна Дашевска.Могат да се гарнират със сос от авокадо или други сосове.Използвах само зехтин и малко вода при печенето, а подправките добавих почти към края за да не прегарят.
Рецептата е адаптирана от тук : https://www.youtube.com/watch?v=x-529ZzhuvE&t=51s
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
пресен карфиол
пресни броколи
сладък картоф
морков
кромид лук
чесън
300 грама бяла и кралска печурка микс
тиквичка / нямах и не добавих /
Сос при печене :
1 ч.л. сушен риган, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. сушен чесън, 1 ч.л. пушен червен пипер, 4 с.л. зехтин, 4 с.л. соев или друг сос
За гарниране : сос от авокадо или варена лимонова киноа
За киноата : 120 грама киноа, 1 литър вода, сок от 1 лимон
Зеленчуците се почистват и нарязват.Морковите се режат на елипси, сладкия картоф на дебели кръгове, пиперките на големи парчета, кромид лука се реже на резени.Броколите и карфиола се разделят на розички, скилидките чесън се оставят цели.Гъбите ако са малки се поставят в съда цели, по - големите се нарязват на 2 или 4 парчета.Ако използвате тиквичка тя се реже както сладкия картоф.
Поставяме зеленчуците в дълбока тава, заливаме с подправките , сосовете и разбъркваме хубаво.Печем без фолио на 250 градуса във фурната .От време на време разбъркваме .
За киноата пригответе вряща леко подсолена вода , добавете сока от лимона и измитите зрънца на бяла киноа.След кипване намалете огъня до минимум и варете до поемане на почти цялата течност.Имайте предвид,че киноата се сгъстява при престоя след приготвянето.
Можете да приготвите сос от авокадо за гарниране по рецептата от видеото.Аз не приготвих соса, защото в момента нямах авокадо.Макар,че често правя сос от пасирано авокадо, сок от 1/2 лимон, зехтин, копър и магданоз.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар