Днес предлагам един много лесен за приготвяне десерт същевременно много вкусен и здравословен.Видях преди време рецептата в един турски канал и много ми допадна.Беше приготвен с краве мляко.Неотдавна го припомни и Айше в нейната страничка във фейсбук " От кухнята на Айше ". Тя предлагаше и вариант с кокосово или бадемово мляко.Аз имах орехи и реших да направя крема с орехово мляко.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
4 ч.ч. орехово мляко / 1 ч.ч. = 200 мл. /
16 броя големи сушени смокини / 200 грама /
За декорация : смлян шам - фъстък, смлени орехи, сушени розички за декорация, сушени смокини / по избор /
Сушените смокини се измиват, почистват от дръжките и се заливат с гореща вода за 30 минути.Отцеждат се от водата и се нарязват на дребни парченца.Млякото се загрява в тенджера до степен да не е горещо, да може да се търпи няколко секунди с кутрето на едната ръка.Добавят се смокините и всичко се пасира в кухненски пасатор, блендер или робот.
Кремът престоява 1 - 2 часа на стайна температура насипан в купички и покрит с кърпа.След това се поставя в хладилник за още 2 - 3 часа.
Декорира се със смлени орехи, сушени смокини, смлян шам - фъстък и декоративни сушени розички.
Ореховото мляко приготвих от някиснати за 6 часа орехи във вода / 50 - 70 грама /.Отцедих водата и добавих нова вода - 1.200 литра /. Към това количество мляко, което не прецедих през цедка добавих 300 грама сушени смокини.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар