КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 28 декември 2024 г.

Крем със сушени смокини от турската кухня / Cream with dried figs from Turkish cuisine /

   



     Днес предлагам един много лесен за приготвяне десерт същевременно много вкусен и здравословен.Видях преди време рецептата в един турски канал и много ми допадна.Беше приготвен с краве мляко.Неотдавна го припомни и Айше в нейната страничка във фейсбук " От кухнята на Айше ". Тя предлагаше и вариант с кокосово или бадемово мляко.Аз имах орехи и реших да направя крема с орехово мляко.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

4 ч.ч. орехово мляко / 1 ч.ч. = 200 мл. /

16 броя големи сушени смокини / 200 грама /

За декорация : смлян шам - фъстък, смлени орехи, сушени розички за декорация, сушени смокини / по избор /

    Сушените смокини се измиват, почистват от дръжките и се заливат с гореща вода за 30 минути.Отцеждат се от водата и се нарязват на дребни парченца.Млякото се загрява в тенджера до степен да не е горещо, да може да се търпи няколко секунди с кутрето на едната ръка.Добавят се смокините и всичко се пасира в кухненски пасатор, блендер или робот.

       Кремът престоява 1 - 2 часа на стайна температура насипан в купички и покрит с кърпа.След това се поставя в хладилник за още 2 - 3 часа.

        Декорира се със смлени орехи, сушени смокини, смлян шам - фъстък и декоративни сушени розички.

             Ореховото мляко приготвих от някиснати за 6 часа орехи във вода / 50 - 70 грама /.Отцедих водата и добавих нова вода - 1.200 литра /. Към това количество мляко, което не прецедих през цедка добавих 300 грама сушени смокини.

       Да Ви е сладко !
















Няма коментари:

Публикуване на коментар