КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 15 декември 2014 г.

Сурова тарта от нахут, сушени домати и каперси / Tart of raw chickpeas, dried tomatoes and capers /



    От кълновете на нахута можем да приготвим различни по вид и вкус ястия, салати, тарти, кюфтенца.Нахутът е растение, употребявано в целия арабски свят.От него се правят арабските кюфтенца - фаллафел, нахутовата мая, хумоса и редица други ястия.Когато бях в Израел в хотелите сервираха нахут за гарнитура, както и кълнове за добавка към салати.
  Суровият, за разлика от топлинно обработения нахут подобрява функцията на всички жлези с вътрешна секреция, действа благотворно на стомаха и червата, сваля кръвната захар.
   В днешното ми предложение съм използвала кълнове от нахут, които смлях в машинка за месо / пасатор, кухненски робот /.Направих кълнове от 250 грама сухо семе, добавих 1 малък, ситно нарязан червен лук, сушени и нарязани домати / мариновани в зехтин /, 1/2 връзка магданоз, 1  щипка хималайска сол и 2 - 3 с.л. каперси.Разбъркайте всичко в голяма купа докато добре се хомогенизира, при нужда добавете зехтин / може и от сушените домати / докато сместа се омазни добре.Използвайте специален пръстен или кутийка от еднократна употреба.Насипете сместа  и обърнете върху чиния за хранене.Тартата е готова за поднасяне.Който желае може да приготви рецептата с варен и пасиран нахут.Водата при варене на нахута не се сменя, вари се 30 - 40 минути в тенджера под налягане, но предварително се накисва за 12 часа във вода.
   Да ви е сладко !











     

Няма коментари:

Публикуване на коментар