КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 1 декември 2014 г.

Две салати с кълнове от елда / Two salads with buckwheat sprouts /






  За зърнени растения обикновено се смятат само житните растения, които имат без съмнение най - голямо значение.Растения и от други семейства обаче образуват скорбяла в плодовете и семената си и по това приличат на житните.
    Елда / гречка, гречиха / - Fagopyrum esculentum / Fagopyrum  sagittatum / - Тя принадлежи към сем.Лападови и има богати на скорбяла зърна, които приличат на букови жълъди.Елдата е едногодишно растение, което достига най - често 50 см. височина.Листата и са сърцевидни или стреловидни, заострени, а цветовете - червеникави.Цветовете имат значение за пчеларството, защото са богати с нектар.
По всяка вероятност елдата е пренесена в Средна Европа от Монголия, където е била позната още от 13 век.За нейна родина се смята Централна Азия. Тук тя е произлязла от татарската елда / Fagopyrum  tataricum /, която още се среща като плевел в посевите от елда, и в Сибир е позната като най - старото растение, от което се получава брашно.Има малко горчив вкус.Сега елдата е широко разпространена в Европа, Азия и Америка, но не се отглежда на големи площи.Тя изисква по - бедни и песъчливи почви.Във високопланинските части на Индия и Непал елдата е важна храна.
   От смлени елдени зърна се приготвят каши и супи, които се ценят много в Съветските републики и Полша.В САЩ към елденото брашно се прибавя оризово, пшенично или царевично и се приготвят сладкиши.Брашното от елда не е подходящо за приготвяне на хляб.Елдата е превъзходна храна за животните като зелен или зърнен фураж.
   Кълновете от елда се приготвят като зърната на зелената, необработена елда добре се навлажняват с вода и се оставят да покълнат.При нужда се промиват 1 - 2 пъти с вода, но не трябва да са много навлажнени.Водата трябва много добре да се отцеди.
   За първата салата са необходими :  10 листа зелена салатка, 2 стръка магданоз, 2 стръка зелен лук, 1 настърган на едро ренде морков, 2 малки пащърнака / настъргани на едро ренде /, 1 жълта пиперка на тънки ивички, 1 домат на парчета, 2 - 3 с.л. кълнове от елда.
Всички продукти се разбъркват в салатиера и овкусяват с щипка хималайска сол, зехтин и ябълков оцет - на вкус.
    Да ви е сладко !


















     За втората салата са необходими : 7 - 8 листа  радичио на тънки ивички, 1 фенхел / почистен от кочанчето и нарязан на тънки ивички /, 1 домат на парчета, 1 морков и 1 пащърнак / настъргани на едрото ренде /, 2 - 3 с.л. кълнове от елда.
Всички зеленчуци се разбъркват в салатиера и по желание се овкусяват с лимонов сок или ябълков оцет, зехтин и хималайска сол - на вкус.
     Да ви е сладко !















Няма коментари:

Публикуване на коментар