КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 4 декември 2014 г.

Салата от спанак, каперси и орехи / Salad of spinach, capers and walnuts /



     Суровият спанак е любимият ми зеленчук при приготвяне на салати със зеленина.Листата му са крехки, сочни, свежи и с чудесен вкус.В суровия спанак природата е вложила най - крехкия органичен материал за прочистване, възстановяване и изграждане на клетките и тъканите в чревния тракт.Суровият спанак помага при проблеми с червата, има положителен ефект при пиорея, кръвотечение от венците и фиброидна дегенерация на зъбната пулпа.Сокът от моркови и спанак е чудесно средство при язви - на стомаха или дванадесетопръстника, злокачествени анемии, нарушена секреция на щитовидната и надбъбречните жлези, артрит, неврит, абсцеси, заболавания на половите органи при мъжа и жената, високо и ниско кръвно налягане, очни болести , главоболие и др.
Всички тези заболявания могат да се появят при дефицит на химични елементи, които се съдържат именно в суровия спанак.Спанакът, марулята и кресонът, заедно с морковите и чушките са едни от най - пълноценните зеленчуци, от гледна точка на съдържанието на вит.С и вит.Е.Липсата на тези витамини е причина за много от раковите заболявания, импотентност и стерилитет.Много форми на парализа се дължат на недостига на вит.Е, който е отговорен за нарушената обмяна на веществата и общото състояние на организма.
Спанакът съдържа голямо количество оксалова киселина , която е причина за неговото лаксативно действие и има особено значение за правилното функциониране на червата.Когато този зеленчук се подлага на топлинна обработка или се консервира органичните атоми на оксаловата киселина стават неорганични, което води до отлагане на кристали оксалова киселина в бъбреците.Това са т. нар. оксалатни, много трудно разграждащи се камъни.
Спанакът с успех се използва при приготване на зелени смутита през цялата година.
Салатата, която приготвих може да се направи с различни по вид зеленчуци.Количествата са произволни, в зависимост от афинитета ни към един или друг зеленчук и броя на порциите, които желаем да приготвим.
Необходими са : 1 купа пресен, нарязан на ивички кпанак, 1 краставица - нарязана на полумесеци, 2 домата - на парчета, 2 стръка зелен лук - на ситно, 1 настърган на едро ренде морков, 2 - 3 с.л. мариновани каперси, 1 шепа едро нарязани орехи, зехтин, ябълков оцет и хималайска сол - на вкус.
От тази доза зеленчуци се получават около 2 - 3 порции салата.Когато овкусявате зелени салати използвайте много малко сол или ги приготвяйте без сол / при условие, че свикнете с натуралния вкус на продуктите или използвате маслини или каперси /.Зеленолистните растения винаги съдържат повече сол, от които и да било други растения.
    Приятен  апетит !











Няма коментари:

Публикуване на коментар