КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 8 декември 2014 г.

Пръчици от кореноплодни зеленчуци с различни подправки / Sticks of root vegetables with spices /



     Обичам да използвам в кухнята различни подправки.Те  са любими при приготвянето дори на салати в нашия дом.Реших да предложа на вашето внимание приготвянето на една гарнитура - пръчици от кореноплодни зеленчуци, потопени в различни подправки, според вкуса и желанието.Тези пръчици могат да се добавят към основно ястие или супа и според мен са едно чудесно допълнение дори към пастите от кълнове.
Нарежете на пръчици различни кореноплоди - черна ряпа или дайкон, корен целина, корен пащърнак, моркови, алабаш, червено цвекло.Пръчиците могат да бъдат с различни размери - от всеки кореноплод могат да се направят различни по дължина и дебелина пръчици.Отделете само червеното цвекло в отделен съд , защото ще предизвика оцветяване и на другите кореноплоди.Поставете пръчиците в съд, в който сте поставили сока от 1 лимон.Всяка пръчица потапяйте от едната или от двете страни в подправки - смлени на прах.Най-накрая в сока от лимона потопете пръчиците от червеното цвекло.А после потопете и него в подправките.
От всички подправки не използвам само черен пипер.Тази подправка силно дразни хората със заболявания на стомаха или червата. За тази рецепта са необходими :  копър, червен пипер, майорана, мащерка, риган, чубрица, куркума, смлян кориандър , смлян кимион, смлян джинджифил, сушени лимонови или портокалови корички, но може да се използва също сминдух, смлян чимен или крива мерудия / зеленото растение ,получено при засяване семената на чимена / , както и други по ваш избор.
Пръчиците от кореноплоди могат да бъдат поднесени заляти с дресинг от лимонов сок и зехтин / в равни количества / -  разбиват се в пасатор или шейкър.
Джинджифила е полезен при киселини в стомаха, колики, лекува стомашни разтройства.Чаят от джинджифил лекува простуда и стимулира храносмилането, освобождава организма от натрупани токсини в стомашно - чревния тракт.
Копърът освежава дъха и подпомага храносмилането, увеличава млякото на кърмачките, полезен е при гастрити, язви и колити.
Кориандровите семена са кръгли, бежови и много ароматни.Кориандровото масло, съдържащо се в семената помага за усвояването на скорбялата и на кореноплодните растения.
Куркумата пречиства кръвта, подобрява храносмилането, лекува стомашна язва, помага при диабет и се използва като диуретично средство.Употребена външно лекува кожни заболявания.
    Приятен  апетит !








Няма коментари:

Публикуване на коментар