КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 17 декември 2014 г.

Салата с китайско зеле и кълнове от елда / Salad with Chinese cabbage and buckwheat sprouts /





      Наближават празници.Знам, че много хора няма да могат да приготвят традиционната трапеза - едни поради финансови затруднения, а други поради различни здравословни проблеми.Затова избрах рецепта, която се приготвя бързо, лесно и същевременно е подходяща за плънка на сармички или сушени пиперки.
   НЕОБХОДИМИ  СА : 1 купичка кълнове от елда, 6 - 7 листа китайско зеле, 1 малък морков, 1 - 2 с.л. каперси или маслини, 1 връзка магданоз, 6 - 8 сушени домата, 1 малък червен лук, 1/2 краставица, няколко зелени листа латинка / имам все още в саксията запазени листенца /, зехтин, 1 ч.л. сусам - черен или бял.
   Измийте листата на китайското зеле и отрежете част от основата.Подредете ги в чиния или плато и вътре насипете приготвената плънка.
  В отделна купа смесете ситно нарязаните магданоз, листа латинка и сушени домати.От моркова с помощта на ръчна белачка отделете няколко лентички, а останалата част настържете на ситното ренде.Нарежете на малки кубчета краставицата и червения лук.
  Разбъркайте всички продукти за пълнежа на листата и ги напълнете.Отгоре гарнирайте с лентичките моркови.
   Аз винаги използвам за покълване зелена елда, но в случай ,че използвате кафява елда залейте я с гореща вода в съд с капак и покрийте с дебело одеало.Кафявата елда е обработена и не покълва, но може да се използва по посочения начин или да се вари - за плънки и ястия в комбинация с ориз.
   Да ви е сладко !


Сухи зърна от  елда


Кълнове от  зелена елда


Листа  латинка










Няма коментари:

Публикуване на коментар