КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 1 февруари 2015 г.

Джинджифилова напитка с мед / Ginger drink with honey /



   Тази напитка приготвяме от известно време всяка година.Джинджифилът е известна подправка, която се използва в цял свят, най - вече в Индия и Китай.В България в големите търговски вериги се продава джинджифил на прах, пресни или сушени корени.
  Пресните джинджифилови корени са много сочни, с много силен лимонов аромат и много лютив вкус.Ако желаете да изпробвате тази рецепта вземете малко количество корени.Аз използвам 1/2 или 1 кг.
Обелете корените / може да използвате домакински ръкавици, защото корените са люти /, нарежете ги на парченца.Смелете ги в електрическа машинка за мелене на месо.Могат и да се настържат, но джинджифиловия корен съдържа много фини нишки и става по - трудно.
Получената смес съдържа много сок със силен лимонов аромат и е силно лютива.За да се отсранят фините нишки на джинджифиловите корени сместа се прецежда през марля.Добавя се равно или по - голямо количество мед, сместа  трябва да има сладък вкус.
   Тази напитка се консумира добавена към кисело мляко, чай, сладкиши, ястия, супи, салати или самостоятелно по 1 с.л.Съхранява се в хладилник.
При по - дълъг престой в хладилника джинджифиловият сок не е толкова лют.
Друг начин за приготвяне на джинджифила е с използването на лимонов сок без прецеждане на сока.Джинджифиловите корени се обелват, нарязват и смилат в пасатор.Към смляната смес, поставена в блендера се добавя мед и лимонов сок и се пюрира до получаването на гладко и фино пюре.Поставя се в стъклен буркан и се съхранява в хладилника.
Аз използвах 1/2 кг. смлян джинджифил, сок от 6 лимона и 1 буркан мед / 600 гр./.]
Има разлика в начина на смилане на корените, когато се използва пасатор или електрическа машинка за мелене на месо.При смилане в пасатора не се отделя толкова много сок от корените, както това става при смилане в месомелачка.
Коренът на джинджифила съдържа калий, манган, минерали, смоли, етерични масла.Ето някои от неговите приложения при различни заболявания :
- естествен антиоксидант, подпомага лечението на тумори ;
- намалява диабетната нефропатия при диабет ;
- стимулира притока на кръв към мозъка, подобрява мозъчната дейност ;
- намалява високото кръвно налягане ;
- подпомага изхвърлянето на токсини, увеличава имунитета ;
- притежава мощно отхрачващо действие, чудесно средство при простуда, настинка и грип.Прочиства дихателните пътища, стимулира отделянето на слуз ;
- неутрализира киселините в стомаха, премахва гаденето и стимулира храносмилането ;
- подпомага лечението на морската болест ;
- блокира възпалението при силно главоболие и мигрена ;
- джинджифилът притежава мощен противовъзпалителен ефект, подпомага лечението на ревматоиден артрит ;
- има мощни противоглистни свойства ;
- подобрява функцията на черния дроб, засилва кръвообращението ;
- стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините, добро средство за ослабване ;
Направете си пюре или напитка от джинджифил и всекидневно я използвайте! Ако желаете да премахнете лютивия вкус направете сместа от джинджифил и мед по първата рецепта.Вторият начин може да се приложи когато желаете корена да се използва цялостно, без премахване на власинките.Вместо мед може да се използва агаве или кленов сироп.













4 коментара:

  1. Заинтригува ме,Ели!Пила съм медовина с лимон,но с този джинджифил истински ми възбуди любопитството....
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка,
    доста лютичка е напитката за самостоятелен прием / поне за мен /, но може да се добавя в кисело мляко или плодов шейк и става чудесно на вкус.Може в плодовия шейк или в киселото мляко да се добавят смлян сусам или лен и пчелен прашец.Тогава идеално се допълват вкусовете.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много харесвам джинджифила и често го ползвам в кухнята, правя си и чай, ще опитам и твоите предложения.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Тили,
      ще останеш доволна.Тази напитка може да се използва за дресинги към салати, шейкове, чай, ястия или предястия.
      Поздрави !

      Изтриване