КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Как да направим захранване след период на гладуване или диета ? / How to make power after a period of fasting or diet ? /

   Много често хората решават да изпробват някаква диета или гладуват само на вода и след това срещат трудности при захранването.Определено мога да кажа, че да се захрани организма правилно е много по - трудно, отколкото да се приложи гладуване на вода или някаква диета.При захранването съм правила много грешки и аз, но човек се учи от опита си.Важно е също дали дадения човек, който прави диетата има някакви заболявания на стомаха или червата.
  Преди години съм изпробвала диетични режими съобразявайки се с принципите на Аюрведа и фазите на луната.Днес, след много проби и грешки винаги правя прочиствания на организма си по време на постните периоди в Православната църква.Считам, че това е най - удачно.Освен това е хубаво веднъж седмично за 24 часа да се приемат само течности - вода, сокове или да се консумират само плодове.
Когато правим захранване , независимо дали сме гладували на вода или сме прилагали някаква друга диета трябва да имаме в предвид няколко основни принципа :
1. Захранвайте се така, както бихте захранили едно малко дете.
2.Преминавайте винаги от по - проста към по - сложна храна и от сурово към топлинно обработено.
ЕТО НЯКОИ ПРИМЕРИ НА ЗАХРАНВАНЕ СЛЕД ГЛАДУВАНЕ :
1.Първи ден - правят се плодови сокове, сок от ябълки и моркови ; соковете се приемат на всеки час или на всеки 2 часа по 1/2 ч.ч.Соковете се правят с домашна сокоизтисквачка, не се използват закупени сокове в кутии./ винаги имат някакви консерванти или са пастьоризирани, не са пресни , направени от сурови плодове или зеленчуци /.
2. Втори ден - пак същото, но могат да се включат сокове от различни зеленчуци ;
3. Трети ден - сокове от плод или зеленчук, студени крем - супи от домати, авокадо, манго, тиквичка или краставица.Ако добре се понасят могат да се добавят накиснати и смлени сусам, ленено семе, чия, пчелен прашец, рожково брашно / за плодови пюрета / ;
4. Четвърти ден - ако всичко преминава добре се включват зелени смутита и млека от кълнове / лимец, ръж, овес, тритикале, люцерна / ;
5. Пети ден - пак същото като ден 4 ;
6. През този ден може да се включат ситно нарязани или настъргани салати и малко смлени кълнове ; най - напред се включват кълновете от житни растения, а в по - късен етап - кълновете от бобови растения.Кълновете от елда, слънчоглед, люцерна, лимец трябва да се включат най - напред.В последствие се включват овес, ръж, нахут, боб - мот, боб - мунг.Най - трудно усвоими са кълновете от грах, соя, бобови  - бял и червен фасул.Най - трудно се усвояват също и фъстъците, дори и покълнали.
7. През седмия ден може да се включи малко хималайска сол и смлени ядки - мляко или някакъв сос от ядки.Най - лесни за усвояване са бадемите, кайсиевите ядки ; следват ги орехите и лешниците ; макадамията е най - калоричната ядка ; кашуто също трябва да се включи накрая заедно с макадамията ; 
8 .През осмия ден се преминава на строго суров или на режим с малко топлинно - обработена храна , според предпочитанията и състоянието на организма.Ако решите да включите топлинно  - обработена храна включете я на този етап - крем - супи, задушени зеленчуци, зеленчуци на пара, зеленчукови или зърнени пюрета./ пюре от нахут или грах , пюре от тиква, от картофи, от кореноплоди / 
9. Ако използвате млечни продукти включете ги сурови - безсолно сирене от сурово мляко, прясна безсолна извара, сурово мляко - козе, овче или биволско са най - добри.Кашкавалът се включва последен.Имайте в предвид, че пермезанът е продукт с най - висока киселинна реакция ; тофуто - соевото сирене също е продукт, предизвикващ силни киселини при проблеми като язви, гастрити и колити ; солените маслини трябва задължително да се обезсоляват ;
10.Може да се включи варено яйце или суров жълтък / внимавайте при язва, гастрит и колит /.Преминава се постепенно на топлинно - обработена, но по - безсолна и предимно постна, с малко зехтин храна.В крайните етапи на захранването се включват по - леките меса - риба и пилешко, телешко , козе или агнешко месо.Заешкото месо е трудно - смилаемо, наред със свинското , овчето и говеждото месо.
Когато правим режими с използване само на плодове или само на зеленчукови сокове, или житна диета или някаква друга трябва да се придържаме към общите принципи.В зависимост от състоянието на организма, вида заболяване, състоянието на стомаха и червата захранването може да се удължи като през първия и втория ден се приема храната, описана за първи ден.Третия ден се приема храната , описана за втория ден ; същата храна може да се приеме и четвъртия ден и т.н. докато организма започне без проблеми да усвоява приетата храна.
Имайте предвид следното : най - лесно се усвояват плодовите сокове, след тях - плодовете ; после зеленчуковите сокове, зеленчуците ; млеката от кълнове и зелените смутита ; в края са бобовите кълнове и ядките.
От топлинно - обработената храна : на първо място са крем - супите и зеленчуковите пюрета, наред със задушените зеленчуци и зеленчуците на пара ; на второ място - постна, безсолна храна, приготвена с малко мазнина ; най - тежко смилаеми са месото, особено осолените меса, фъстъците, кашкавалът, брашната и продуктите приготвени от тях, яйцата.
Винаги трябва да се чете молитвата " Отче наш " при всяко хранене, храната трябва да е благословена и да не вреди, а да помага на всеки, който я приема с благодарност.
    Всеки, които има някакви проблеми по време на захранване трябва да премине към по - лесно усвояващата се храна - плодовете и плодовите пюрета и всичко е най - добре да бъде добре смляно. / използвайте блендер, пасатор, машинка за мелене на месо /. Този режим може да се приложи с успех при различни заболявания , след тежки операции и престой в болница.

12 коментара:

  1. Чудесно и подробно описано захранване.Благодаря за труда ,Ели. Ще се възползвам от съветите,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      захранването се прави много внимателно.За мен то е по - трудно, може би защото имам и язва, но трябва да се приема малко храна, добре смляна като се придържаме към основните принципи.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Благодаря ти ,Ели за изчерпателната информация. Искам да попитам ако човек е правил само един разтоварващ ден на течности и плодове, как трябва да премине към хранене на следващия ден?
    И наистина блатославянето на храната е много важно, защото я зареждаме с положителна енергия.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти за изчерпателния коментар Наталия.Захранването, което съм описала се отнася предимно за гладуването само на вода.То е най - строго, но според мен - най - ефикасно.Всеки прием на храна - плодов или зеленчуков сок или цели плодове и зеленчуци забавя прочистването.
    Аз също правя 1 ден в седмицата на вода / може течности или сокове /.На следващия ден винаги сутрин приемам плодове или плодов шейк с различни добавки.На обяд и вечер приемам обичайната храна.Ако режимът на хранене не изключва месо, млечни продукти и яйца е хубаво те да се приемат на втория ден от захранването.Първият ден да включва постна храна с малко сол и мазнина.Един ден не е такъв проблем.Правила съм 14 дни на вода и тогава строго трябва да се съблюдава захранването.Дългите режими само на плодове или само на сокове / 25 - 40 дни / изискват също строго да се спази поне 10 дни захранване.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. С това отче наш накрая съвсем ме изгуби...

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Анонимен,
    молитвата Отче наш и не само тя е задължителна за всички вярващи християни.Това е така, защото мисълта има голяма сила.Дори когато се приготвя храната трябва да се четат молитви, преди и след храна също се казват молитви.
    Може би за много хора днес това е отживелица, защото не са така възпитани, но има хора на земята, за които молитвата стои на първо място и тя е постоянна, не само при хранене, но и при всяка работа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм 7 дни на вода, чувствувам се много добре. Племенницата ми каза да се захраня с пилешки бульон, защото обичайното захранване с плодове било голяма грешка. Чудя се какво да правя, моля ви за съвет

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Манда,
      Вие явно не сте прочели моята публикация.Написала съм това, което е правилно, доказано е и е практикувано не само от мен.Бульонът от пиле е мазен, а след гладуване организмът не може лесно да усвоява растителна, а какво остава за животинска храна.
      Растителна храна под форма на сурови плодови и зеленчукови сокове е най - доброто за захранване.Вашата племенница правила ли е дълги гладувания по 15 - 30 дни та е наясно какво трябва да се направи.Сега има толкова много книги, от много четене човек може да се обърка и да допусне много грешки.
      Вземете за захранване плодов сок, сок от моркови и сок от ябълки и няма да сбъркате.Сигурна съм на 100 %.След това се захранете както съм описала, но помнете едно нещо : животинската храна е по - тежка и се усвоява по - трудно.Започнете с лека храна - сокове от плодове и зеленчуци.
      Не слушайте кой какво Ви съветва, а сама усетете организма си.Всеки организъм е уникален макар и всички хора да имат едни и същи органи.Но човек може сам да усети изпивайки чаша плодов или зеленчуков сок как се чувства.
      Поздрави, бъдете здрава !

      Изтриване
    2. Искам да се свържа с Вас в момента съм на 30дненво гладуване и ми трябва съвет 0032465535747

      Изтриване
    3. Този номер какъв е ? Пишете ми по имейл !

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Здравейте,
      това е Ваше мислене.Всеки има право да разсъждава както желае и според собствените си разбирания.А Вие защо сте АНОНИМЕН ? Кажете си името, все пак е важно да се знае на кого отговарям.Напишете Вашето мнение по въпроса за да поспорим.Тогава ще имате право да ме наричате ГЛУПАВА.
      Поздрави !

      Изтриване