КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 20 февруари 2015 г.

Как да постим през ВЕЛИКИЯ ПОСТ ?/ How to fast during Lent ?/

  Като най - дълъг и най - строг пост през годината се оформя Великият пост.Той е най - старият пост наред със сряда и петък и е още от апостолско време.Трябва да го приемем като най - стария пост пред Пасха, който се свързва със страданията на Господа и като период за подготовка на вярващите за посрещане на празника Възкресение Христово.
   Исторически сведения съобщават за Светата четиридесетница, че тя е посветена на четиридесетдневния пост на Господа и четиридесетния пост на Свети пророк Мойсей  и Свети пророк Илия.От всички исторически данни е видно, че постът през Светата четиридесетница е бил винаги много строг, но различно се е спазвал в различните църкви.От 325 година на първия Вселенски събор в Никея Светата четиридесетница се утвърждава и във всички православни църкви се спазва еднакво : да не се приема храна, в която да има кръв / месо и риба /, храни от животински произход , млечни продукти и яйца, да не се приема вино и олио.Начинът на пост през цялата четиридесетница е бил да не се приема храна до 15 часа.Светата четиридесетница е наречена Велика заради нейния характер.Не само защото се отличава от другите с дългия пост, но се отличава и със строгостта на поста и духовната подготовка за великия празник Възкресение Христово.
  Великият пост както е известно започва от ЧИСТ  ПОНЕДЕЛНИК .Разстоянието от трите - седмици от неделята на МИТАРЯ  И ФАРИСЕЯ ДО  СИРНИ   ЗАГОВЕЗНИ  се наричат ТРИОД.Това е периодът, в който християнинът се подготвя , за да пристъпи към СВЕТАТА   ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА , която е време за истинска молитва и за истинско разкаяние - въздържание и пост.В първата седмица на триода се яде всичко, включително в сряда и петък.Втората седмица сряда и петък е строг пост, като в неделя се заговява с месо.Затова неделята се нарича МЕСОПУСТНА.Третата седмица започва от понеделник след Месопустната неделя и през цялата седмица, както и в сряда и петък се разрешава риба, млечни продукти, яйца.Тази седмица се нарича СИРНА  СЕДМИЦА, а неделята СИРОПУСТНА.С това завършва подготвителният период или т. нар. още Триод.
   От чист понеделник навлизаме във времето на Великия пост.Как трябва да постим през този период ? 
С изключителна строгост се пости в първата седмица до ТОДОРОВДЕН.През това време се тримери, което означава неприемане на храна и вода през първите три дни и се разрешава пречистяване на първата Преждеосвещена Св. литургия.По същия начин трябва да постим и в другите седмици на Светата четиридесетница, ако искаме да бъдем точни.От олио и вино се въздържаме през всичките дни на седмицата , а не само в сряда и петък.Според канона през Великия пост олио се приема само в събота и неделя.
На празничните дни през Светата четиридесетница се разрешава олио и вино на 9. 03. в чест на Светите четиридесет мъченици и на 26.03., когато е съборът на Свети Архангел Гавриил.На  25.03. - празникът Благовещение и на големия Господен празник НЕДЕЛЯ  ЦВЕТНИЦА се разрешава риба.Великата четиридесетница завършва на вечернята в петък пред събота ЛАЗАРОВ ДЕН.
   Страстната седмица е извън Светата четиридесетница.Това е седмицата на страданията Христови, затова и постът е изключително строг - със суха храна.
За деня ВЕЛИК  ЧЕТВЪРТЪК има две мнения : едното е да бъде строг пост, а другото е да се разрешава олио и вино в чест на Тайнството Света Евхаристия , за тези, които се пречистяват.Свети Никодим Светогорец се въздържа от примането на олио и вино на този ден.Голямо внимание трябва да се отделя и на ВЕЛИК  ПЕТЪК  И ВЕЛИКА СЪБОТА - дни на много строг пост, единствената събота в годината, в която се пости строго и по желание се тримери в петък, събота и на Възкресение , като през нощта се приема причастие.
В деня на ВЕЛИК  ЧЕТВЪРТЪК в Православните храмове се извършва ВЕЛИК  МАСЛОСВЕТ - помазват се всички вярващи за здраве.По желание всяко семейство може да си направи и индивидуален маслосвет.
В дните за тримерене не трябва да се приема храна и вода, но при заболявания на бъбреците трябва да се внимава.По добре е изобщо да не се тримери.
Всички постни дни, особено първата седмица и Страстната седмица са подходящи за провеждане на строги разтоварителни режими.

   

6 коментара:

  1. Много добре и подробно си написала всичко. Не е трудно да се спазват постите, зависи каква нагласа има човек и като какво ги приема. Има толкова разнообразни ястия и това за всеки може да е период в който да експериментира с продукти. Ето например твоят блог чудесно показва как здравословното може да е много вкусно и красиво. Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти от сърце за прекрасния коментар, Кате.Да, наистина не е трудно да се пости.Особено днес, когато съществува изобилие от рецепти.Но има една особеност, трябва храната да е в по - голямата си част сурова.Преди години не можех да издържам дълго време да постя , именно поради тази причина.Днес със суровата храна нямам проблем.Аз съм приятно изненадана от всички постни предложения в твоя блог, Кате.Продължавай в същия дух.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за чудесните рецепти, полезни съвети и интересни четива.
    С твое позволение бих дала линк към твоя блог в моята публикация за Великия пост -
    при теб могат да се намерят много здравословни, природосъобразни, постни и вегански рецепти.
    Сърдечни поздрави, леки и спокойни пости, Елена!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти от сърце , Дианка.Леки пости и на теб.При мен няма проблем относно храната, тя е напълно постна.Понякога ограничавам и мазнината.Важен е също и духовния пост, който за мен е по - труден.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, твоето местенце освен с вкусни неща, е пълно и с много полезна информация. Ние все се мъчим да постим, но все не успяваме. Надявам се да се понаучим, защото е и много полезно, освен всичко друго. Пожелавам ти леки пости, и ти благодаря!
    Поздрави сърдечни!!

    ОтговорИзтриване
  6. Вили,
    не е трудно да се пости, особено днес, когато човек може да избира много и разнообразни продукти на пазара.Този навик се създава още в детството и постепенно организма привиква да спазва всичко.Важно е дали се пости в семейството, защото от там се създават голяма част от навиците, които остават за цял живот.
    Аз започнах да спазвам постите едва когато се разболях, старите хора обаче навремето бяха свикнали да постят.Важен е както телесния, така и духовния пост за постигане на перфектно здраве.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване