КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 4 февруари 2015 г.

Салата от дайкон, морков и ябълка / Salad of daikon, carrot and apple /




    Дайконът е едно или двугодишно растение от рода на зелевите.Наричат го още японска или сладка ряпа.Макар, че наистина прилича на ряпа, то е самостоятелна култура със свои специфични качества.Особено разпространен е в Япония, където се отглеждат около 670 сорта.
  Дайконът представлява едър, бял, издължен кореноплод със сочен, нежен вкус, подобен на ряпата и репичките, но без тяхната лютивина.В процеса на израстване кореноплода остава все така крехък, дори незначителната му лютивина изчезва, а съдържанието на вит. С се увеличава.
  Дайконът съдържа много калиеви соли, които улесняват извеждането на излишните  течности от организма.Съдържа също калции, растителни фибри, пектинови вещества, вит.С и ензими, подобряващи храносмилането.Младите му листа и стръкове са ценен източник на бета - каротин, вит.С, В1,В2, РР, К, протеини и други биологично активни вещества.
  Освен това трябва да се спомене, че от всички зеленчуци само дайконът, ряпата и хрянът имат свойството да очистват черния дроб и бъбреците, включително да разтварят и камъни.За разлика от ряпата и хряна дайконът не съдържа люти вещества, няма странични действия и не вреди на стомаха и сърцето при консумация в по - големи количества.Установено е, че настърганият на ренде дайкон помага за усвояването на мазната храна и възстановява нормалното храносмилане.Той трябва да се консумира веднага след настъргване, защото 1/2 час след това всички ензими, съдържащи се в него губят свойствата си.
Дайконът се използва за укрепване на косите, запек, простуда, костни заболявания и др.
Този кореноплод може да се маринова, за храна се използват също белите кълнове заедно с младите му сърцевидни листенца, които често се използват за украса на ястията и като подправка за риба.
   От настърган дайкон, ябълка и морков - настъргани на едрото ренде приготвих вкусна салата.Ябълката, след настъргването се разбърква с дайкона и се овкусява с лимонов сок, за да не потъмнява от въздуха.
Салатата украсих с черен сусам, маслини, лентички червен лук, овкусих със зехтин и хималайска сол на вкус.
       Приятен апетит !










6 коментара:

  1. Вкусно и здравословно....
    Прегръдки,Ели:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка.Дайконът в съчетание с ябълка е много вкусен, а моркова допълва вкуса.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Обожавам такива салати! И винаги, когато си приготвя, хапвайки, чувствам че просто вливам толкова енергия в себе си, сякаш наистина усещам. :) Благодаря за информацията, Ели! За дайкон знам от няколко години - научих, когато едно лято работих в суши бар. Сега вече знам много повече. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за коментара, Гери.Обичам да използвам дайкона, защото не е лют и има по - нежен и фин вкус от ряпата.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. С най-голям апетит и удоволствие бих опитала такава салата! Дори не съм опитвала дайкон, трябва да се поправя!

    ОтговорИзтриване
  4. Добре дошла в моя блог Или.Изключително съм радостна за твоя коментар.Дайконът е подобен на ряпа, но няма този остър и лютив вкус, а ябълката допълнително омекотява вкуса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване