КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 6 февруари 2015 г.

Крем - сирене от бразилски орехи / Cream - cheese brazil nuts /




   В тази серия от публикации имам за цел да покажа как можем да си приготвим крема - сирене или сирене от различни видове ядки.Използвала съм основни рецепти при приготвянето от книгите на Викторас Кулвинкас и Атерхов.Но сама реших да експериментирам с различни по вкус ядки и в една поредица ще ви покажа тези видове крем - сирена.
Днес съм използвала за приготвянето на това крем - сирене 200 грама бразилски орехи, сок от 1/2 или 1 лимон, хималайска сол на вкус, сушен гръцки риган - 1 - 2 щипки, вода.
Най - напред заливаме ядките с вода за 4 - 6 часа, докато ги покрие.По желание можем да обелим ядките от външната люспа, но аз ги използвам цялостно.След това смиламе ядките в пасатор, запазваме водата от накисването.Следващият етап включва пасиране на смлените ядки заедно с водата от накисването.Количеството на водата спрямо ядките може да бъде 1 : 1 или 1 : 2 , в зависимост от уреда, който използваме за смилането и вида на сиренето, което искаме да получим - крема / по - рядко / или с по - плътна консистенция.За количеството от 200 грама ядки можем да добавим 200 мл. или 400 мл. вода.Ако се наложи допълнително суроватката може да се отцеди през двойна марля / тензух /.
Смляната смес трябва да престои на стайна температура 24 часа, след това се добавя лимоновия сок и още 24 часа се оставя на стайна температура.Това е необходимо за да протече ферментация и ядките да добият вкус на крема - сирене или на кисело мляко.Ферментацията може да продължи до 72 часа , в зависимост от температурата на помещението.Когато температурата е по - висока ферментацията протича по - бързо.Количеството на лимоновия сок също е различно, в зависимост от вкуса, който желаем да получим.Ако желаем по - киселичък вкус е необходим сок от 1 лимон, а може и 1/2 лимон - при по - умерена киселинност.
Аз обикновено отцеждам винаги получената суроватка и я използвам при приготвянето на различни плодови шейкове.Полученото сирене може да се овкуси с предпочитани от всеки подправки.В случая съм използвала гръцки риган, закупен от големите търговски вериги, който придава много приятен и фин аромат.
Този вид сирена от ядки можем да използваме , когато употребяваме само растителна храна, при различна непоносимост към животинското мляко, алергии , както и по време на всички пости.
       Да ви е сладко !



















4 коментара:

  1. Ах, изглежда много, ама много вкусно! Страхотни предложения, Ели, такова разнообразие от здравословни и вкусни ястия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за коментара Кате.Чудесно е, че нещичко от моите предложения ти е харесало.Старая се да предлагам по - малко известни рецепти, включващи семена и ядки.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Напоследък не съм много активна в коментарите си Ели, но те чета, да знаеш! Нямам много време, но поглеждам и прочитам.
    Крема сиренето е чудесно, както и подробното описание за приготвянето му. Благодаря ти!
    Поздрави Ели!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,
      и аз напоследък имам много задачи и малко време, но да се надяваме, че все ще се намери поне малко време за коментари и вкусни предложения.
      Поздрави !

      Изтриване