КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 22 юни 2015 г.

Постно ястие от просо с тиквички на грил / Lean dish of millet with grilled zucchini /



   Просото е една от най - полезните зърнени храни, но рядко се употребява у нас.За щастие вече почти във всеки супермаркет, на щандовете за диетични храни се продава белено просо, което с успех може да се използва в кухнята и да разнообрази трапезата ни.Имах домашно отгледани тиквички, реших да ги изпека на скара и ето какво постно ястие получих от двата продукта.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 2 кафени чашки сухо, белено просо, 2 средно големи тиквички, 1 връзка копър, чесън, зехтин или олио, хималайска сол - на вкус.
Измийте просото в гевгир няколко пъти, изсипете го в тенджера и залейте с 6 кафени чашки вода , овкусена със сол на вкус..Поставете на силен огън и след като заври варете 20 минути на много бавен огън, леко да къкри.Когато водата изври напълно е готово.Нарежете или счукайте чесън, разбъркайте с копър и зехтин / или друга растителна мазнина / и добавете към просото.
Измийте тиквичките, ако е крехка кората им не ги белете.Почистете ги като отрежете двата им края и нарежете на тънки ленти по дължина.Омезнете хубаво всяка лента в олио или зехтин и изпечете от двете страни на скара / грил - тиган, плоча /.
След като са готови нарежете тиквичките на малки парченца и ги смесете с просото.Разбъркайте хубаво и поднесете готовото ястие топло.Просото е чудесна гарнитура и може да се използва както самостоятелно, така и в смес с елда, ориз или булгур.
   Да ви е сладко !









2 коментара:

  1. Разкошно ястие, представям си колко е вкусно! Аз съм ползвала просо за сгъстяване на супи. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    просото не предизвиква киселини, не съдържа глутен и е много вкусно.От него навремето са правили най - вкусната боза.Но днес беленото просо също е чудесно за ястия и други специалитети.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване