КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 юни 2015 г.

Пюре от сурова гръцка коприва, босилек и домати / Puree raw Greek nettle, basil and tomatoes /



  Всекидневната употреба на сурова зеленина доставя на организма много незаменими витамини и микроелементи.Затова всеки ден се старая да приготвям пюре от различна зеленина, но особено е добре когато се използват различни диви растения.Гръцката коприва е едно чудесно растение за сурово зелено пюре.Младите стръкове не парят, а по - старите и по - твърди листа вече парят и трябва да се бере с ръкавица.Аз обаче винаги бера копривата с ножичка и хващам стръковете с ръка.Много полезно въздействие има копривата за всички костни заболявания, болки в колената, артрит и др.Гръцката коприва има чудотворно въздействие за лечение на бъбреците и тя редовно се употребява от старите хора за хранене на малките пуйчета / мисирчета /.
Италианският босилек чудесно се съчетава с пресни домати затова го използвах като добавка в това пюре.Количествата на зеленината са произволни.Тя може да се измие, почисти и смели в пасатор, а после да се пюрира в блендера заедно с домати.Но и Нутрибулет ще свърши чудесна работа.Овкусете пюрето с малко зехтин и хималайска сол и е готово.
     Да ви е сладко !














4 коментара:

  1. Ахххх!Заинтригувах се и от гръцката коприва и от пюрето...Поздрави,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче,
    малко хора знаят за гръцката коприва, а тя може да спаси човека от тежки бъбречни кризи.Тази година, може би защото баща ми има проблеми с бъбреците в нашия селски двор е пълно с гръцка коприва.Явно Бог не е оставил никого без лечение.А пюрето от сурова зеленина в съчетание с различни по вид зеленчуци е много вкусно.Прясно, необработено, сурово .
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, гръцката коприва различна ли е от нашата и има ли определени места, на които се среща? Пюрето изглежда вкусно, като някаква разядка би могло да се поднесе. В суров вариант коприва не съм опитвала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      гръцката коприва е по - различна от обикновената.Тя се среща по сенчестите места като диворастяща, по дворове и градини, вирее най - добре на шарена сянка.Вгледай се добре в снимките и ще забележиш, че листенцата на тази коприва са по дребни, а по стъблото са разположени на групи семената / на третата снимка това е видно /.При обикновената коприва листата са едри, а семената са разположени на върха.По нашия край / Варна, Добрич / се среща навсякъде по селата.Пробвай сурова коприва, навремето моята баба консумираше млада коприва, стрита между дланите.Младата гръцка коприва не пари, когато я пипнеш с ръка, но старите по - едри стръкове парят.Тя расте поединично , а не като цяла група стръкове /видно е на втората снимка /.Тази коприва явно е много полезна и за животните, защото бързо се напада от черни дребни насекоми, подобно на баклата.Но те лесно могат да се премахнат, когато тя се напръска с разтвор от накиснати във вода бял равнец, пелин и дива / едра / лайка.Тези билки се нарязват и накисват за 24 часа във водата, а после с нея се пръска баклата и гръцката коприва.
      Поздрави !

      Изтриване