КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 26 май 2016 г.

Сироп от цветове на черен бъз за прясна консумация / Syrup colors of black elderberry for fresh consumption /







    Черен бъз / Sambucus nigra L. / - известен по селата като свирчовина.Това е храст или дръвче с височина до 10 м.Клоните му са разперени, а сърцевината им шуплеста. Листата са срещуположни, дълги до 12 см . и широки до 6 см., продълговати до елиптични.Цветовете са дребни, събрани в съцветия с диаметър до 30 см.Разположени са по върховете на клонките.Излъчват приятен, упойващ аромат.Цъфти през пролетта.Плодът представлява черно - виолетова месеста ягода, с диаметър около 4 мм.Събрани са на гроздчета, които висят надолу / при бъзака гроздчетата са изправени и растението е тревисто /.Черният бъз се среща навсякъде до 1500 м. н . в.
Черният бъз е богат на етерични масла, вит. С, рутин, холин, органични киселини - яблъчна, валерианова, оцетна, хлорогенова и кофеинова.Плодовете съдържат вит.С, витамини от група В , каротен, дъбилни вещества, органични киселини, аминокиселини и др.
За хранителни цели се използват цветовете и плодовете.От цветовете се приготвят богати на аромат и вкус сиропи и напитки, както и продукти за козметичната промишленост.От плодовете се приготвят мармалади, мусове, сладка, желета, вино и оцет.
         Всяка година дойде ли пролетта и нацъфти ли черният бъз, известен още в нашето село като свирчовина правим сироп за бърза консумация.Получава се вкусен сироп, с прекрасен аромат, който може да се пие до насита.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СИРОПА :
10 литра вода
40 - 60 цвята от свирчовина / в зависимост от големината /
мед  / на вкус /
лимонов сок / на вкус /
   Цветовете се откъсват внимателно и се измиват.Заливат се с водата и престояват така 24 часа на хладно.След това сиропът се прецежда и се добавят сока от лимоните и меда.Разбърква се добре и е готов за консумация.Съхранява се до 1 седмица в хладилник.
           Да ви е сладко !












4 коментара:

  1. Ели, сиропът е чудесен! Трябва и аз да опитам да го приготвя с мед. Звучи много вкусно! Слънчев и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    от този сироп можеш да пиеш до насита.Много е вкусен, горещо ти препоръчвам да го направиш.Но задължително съхранявай в хладилник до седмица, най - много 10 дни.Трябва да огледаш много добре цветовете , които събираш за сиропа.От дъждовете и влагата има много насекоми по тях / дребни черни буболечки /.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Сякаш усетих вкуса и аромат му, Елена -
    прекрасна рецепта, както и цялата нова серия.
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      всяка година правим по този начин сироп от свирчовина и много бързо го оползотворяваме.Правим всяка седмица нова доза сироп докато дървото прецъфти.Много вкусен сироп се получава, аромата е прекрасен.
      Поздрави !

      Изтриване