КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 1 ноември 2016 г.

Кисело зеле в чувалче с мед и боровинки / Sauerkraut in bag with honey and blueberries /



  За първи път приготвям кисело зеле по тази рецепта, която съм записала в един от моите многобройни тефтери с готварски рецепти.Не знам кой е източника, но вероятно е преписана от пресата.Киселото зеле се приготвя без сол, но с добавка на мед.По желание и вкус могат да се добавят целина, магданоз и моркови или други добавки.В случая реших да добавя сушени червени боровинки.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
прясно зеле - 2 големи български зелки
сушени червени боровинки - 200 гр.
мед - около 100 - 200 гр.
    В найлоново чувалче се поставят 100 - 200 гр. мед и се разтърква добре.След това се поставя ситно нарязано зеле, добавят се боровинките и се разбърква добре.Зелето се омесва добре с двете ръце докато си пусне собственият сок.Чувалчето се слага в чисто измита и подсушена каца.Ако кацата дъха на нещо няма опасност да се развали зелето.Найлоновото чувалче служи като изолатор, а медът не позволява на зелето да стане много кисело.То е леко и приятно на вкус, с едва доловима кисела жилка.
   През първата седмица леко разбърквам зелето, защото се отделя сок, който трябва да поеме цялото количество зеле и за да може добре да ферментира.За по - добро съхранение ако приготвите зелето в по - голямо количество го прехвърлете в буркан и залейте с отделилия се сок.Медът спомага за добра ферментация, но за по - дълго съхранение зелето трябва задължително да се покрива от собствения сок.







  През тази седмица направих втори път тази рецепта.Зелето много ни хареса и бързо се оползотвори.Реших да направя този път малка промяна - нарязах зелето на ивици, хубаво го разбърках с ръце докато си пусне собствен сок, добавих меда и отново хубаво разбърках.Този път реших да поставя зелето в две по - малки найлонови чувалчета.Предимството е по - бързото и лесно разбъркване. Освен това добавката на мед и разбъркването със зелето спомага за по - бърза и по - добра ферментация.Зелето ферментира за около 7 - 10 - 14 дни и става много вкусно.Освен с добавка на червени боровинки направих и зеле с настъргани моркови, червени пиперки, зелени пиперки и мед.Всеки ден преглеждайте зелето и при нужда разбърквайте за по - добра ферментация.
    Ако решите да съхраните за по - дълго време прехвърлете в стъклен буркан, залейте с отделеният сок - той трябва да покрива напълно зеленчука.
        Това зеле е подходящо за готвене, за салати и гарнитури.Приятен апетит !



2 коментара:

  1. Ели, а червените боровинки ти ли си ги суши?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей ЗОРИ,
    не не съм ги сушила аз боровинките.По нашия край за жалост боровинки не виреят / Черноморието /.Те виреят в планините и много хора си ги сушат, но аз просто нямам сурови.Купувам сушени от търговската мрежа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване