КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Подправка от сушени червени люти чушлета / Spice of dried red chillies /



      Лютите чушлета не се употребяват в големи количества в нашият дом.Но те редовно присъстват в малко количество в салати, супи, ястия и гарнитури.Към лютия вкус може постепенно да привикне организма, лютите чушлета съдържат много витамини и предпазват организма от инфекции най - вече през  зимата.Особено много са полезни червените люти сушени чушлета.Използваме ги цели, добавени в ястия.Тази година реших да почистя известно количество от семената.С малка ножичка нарязах всяко чушле на ивички.Доста време отнема, но според мен си заслужава.
  Най - напред изсушете чушлетата.Измивам ги под течаща вода, без да отрязвам част от дръжките им.Използвам голяма игла и по - дебел конец за да ги нанижа на връв.Суша на шарена сянка.Така изсушени преди да ги приготвим отново измиваме чушлетата.Леко изсуших във фурната / използвах печка на дърва, суших при отворена фурна /.С малка ножичка нарязах всяко почистено от семената чушле на тънки лентички.Бавна и пипкава работа.Използвайте найлонови ръкавички, доста лютивина се отделя.
   Така получените лентички се поставят в буркан и могат да се съхранят така на стайна температура.Аз залях със зехтин чушлетата, реших при нужда да използвам и пикантния зехтин.Направете както намерите за добре и използвайте в малки количества през зимата.Ще ви помогнат при простуди .




2 коментара:

  1. И ние обичаме през зимата да си добавяме чушленца към манджичките:). Идеята е добра, Ели. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      лютите чушлета могат да бъдат използвани от всеки стига човекът да няма сериозни заболявания на бъбреците най - вече.И да привикне постепенно с вкуса им.Те загряват и прочистват организма и наистина са много полезни.
      Поздрави !

      Изтриване