КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 10 декември 2017 г.

Черен ориз с фенхел на пара и чери домати / Black rice with steamed fennel and cherry tomatoes /

   


      Черният ориз е широко използван в кухнята на Китай, Япония, Тайланд, Корея и Индия.Има няколко вида черен ориз - индонезийски черен ориз, тибетски черен ориз и див ориз / водна трева /.Тибетският черен ориз се явява аристократ в света на ориза.В древния Китай са го консумирали само императорите и техните семейства.Този ориз расте в трудно достъпни места в Тибет и се събира ръчно.Поради тази причина рядко може да се намери в продажба.Тибетският ориз има закръглена форма и съдържа почти 2 пъти повече протеини в сравнение с белия ориз.Съдържа също много желязо, цинк, калий, фолиева киселина.Този ориз се използва от китайците за лечение на анемия, опадване на косата и влошено зрение.
    Дивият ориз е всъщност растение, което не е ориз, а трева.Нарича  се още водна трева и се отглежда предимно на територията на Северна Америка.Този сорт има черен цвят, тънка и удължена форма.Съдържа много протеини, вит.В, фолиева киселина и 18 аминокиселини.
    Всички видове черен ориз са чудесни за диетично хранене и благоприятно повлияват организма.Черният ориз постъпва в продажба неполиран, при него не е отнета външната обвивка както и зародиша на зърното.Ето защо той може да бъде използван от всички суровоядци за хранене на кълнове.
    Черният ориз преди варене е желателно да се накисне във вода за 3 часа.Така той се сварява по - бързо след това и принася на организма най - голяма полза.След накисването задължително се промива с чиста вода.Поставя се на огъня в съотношение с вода 1 : 2 / 1 част ориз на 2 части вода /.Желателно е при варенето да се използва чугунена тенджера , но не и емайлирана, защото се оцветява.
    Черният ориз напомня по вкус орехи и пуканки.

ПОЛЕЗНИ  СВОЙСТВА НА ЧЕРНИЯ  ОРИЗ :
- влияе  добре на храносмилането, съдържа целулоза.Елиминира запек, подуване на корема и други патологии в храносмилателната система, нормализира функцията на червата, предотвратява затлъстяване.
- има ясно изразени противовъзпалителни и противоалергични свойства.Има благоприятен ефект при лечение на алергии и астма.
- очиства черния дроб от вредни токсини, способства за детоксикация на организма
- богат на вит .Е, който е полезен за здравето на очите, кожата и имунната система
- съдържа много антиоксиданти както боровинките, малините и клюквата
- има благоприятен ефект при лечение на диабет, сърдечно - съдови, онкологични заболявания, подобрява мозъчната функция, предотвратява развитието на инфаркт и инсулт, намалява възможността за поява на атеросклероза.
   Черният ориз има черен или лилав цвят, което показва високо съдържание на антиоксиданти.При отстраняване на външната обвивка / олющен ориз /  той губи хранителните си вещества.Външната обвивка всъщност е богата на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри.
    За приготвянето на това ястие използвах черен ориз на  " Крина ". Приготвих ориза според указанието на опаковката.Черният ориз може да се свари без предварително накисване в съотношение с вода 1 : 2 или 1 : 2.5. Оризът се измива и поставя задължително в кипяща вода.Вари се на тих огън.В зависимост от това какво ястие ще приготвяте можете предварително да посолите или не ориза.Аз го варя без сол.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 гр.черен ориз на " Крина "
700 мл. вода
1/2 с.л. хималайска сол
зехтин

ЗА ГАРНИРАНЕ :
2 бр. фенхел
10 - 15 бр. чери домати
зехтин

ЗА ДЕКОРАЦИЯ  - листа от арабска мента и финокио

    Измийте черния  ориз и го поставете в тенджера с кипяща вода. Варете на тих огън 20 - 25 минути.След това изключете котлона и оставете под капак докато ориза поеме всичката вода.Накрая овкусете със зехтин и хималайска сол.Разбъркайте .
   Сварете разрязания фенхел на пара.Отделете с нож предварително кочанчето.
Сервирайте ориза гарниран с фенхела и половинки чери домати.Полейте зеленчуците допълнително с малко зехтин.Поднесете това ястие с прясна салата.
            Приятен  апетит !











5 коментара:

  1. Супер е станала, Ели, макар да не съм яла такива продукти :)

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно предложение, Елена и много красиво!
    Благодаря,
    поздрави за теб и вдъхновени предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили дами,
      черният ориз внася едно разнообразие в менюто, вкусен е и има чудесен външен вид.Може да се комбинира с пълнозърнести видове ориз, както и с бял ориз.Но мисля,че тези видове трябва задължително да се варят отделно, защото времето за сваряване е различно.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Веси,
      черният ориз е много вкусен и подходящ за празнични обяди или вечери.Чудесно допълнение е към белия или пълнозърнест ориз или булгур.
      Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

      Изтриване