КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 10 март 2024 г.

Гръцка фава с риба сардина, кромид лук, копър и сушени домати / Greek fava with fish sardines, onions, dill and dried tomatoes /

 


   Идеята за това ястие дойде от една гръцка рецепта за крокети с риба и сушени домати.В нашия дом нищо не пържим затова реших да направя ястие с тези продукти.Рибата е от една гръцка консерва сардина.Сушените домати и рибата могат да се добавят в ястието или да се използват само за гарниране.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

250 грама фава / гръцки жълт грах латирус /

2 големи или 3 по - малки глави кромид лук

1 литър вода

1 ч.л. сол

1/2 връзка пресен копър

кора от 2 лимона и сок от 1 лимон

125 грама консерва риба сардина

6 сушени домата

3 - 4 с.л. зехтин

     Измийте фавата в гевгир и я поставете в дълбок съд.Залейте с вода 2 см. над нивото на зърната и оставете 3 часа да набъбне.

      Нарежете копъра на ситно, кромид лука също.Настържете лимоновата кора, пригответе сока от лимона.

    В зехтина и 50 мл. вода задушете лука на слаб огън без да си променя цвета.Само да омекне.Сложете фавата да се вари, залейте я с водата на силен огън.Когато заври намалете огъня до умерен.Периодично обирайте пяната с решетъчна лъжица.Добавете лука и солта като оставите 2 с.л. лук за гарниране.Варете фавата на слаб огън до пълно омекване.Изключете и оставете малко да се охлади.От лимоновата кора и копъра оставете малко за гарниране.Останалото добавете във фавата и разбъркайте.

     Сервирайте фавата гарнирана с рибата, лука, копъра и лимоновата кора.Отгоре наръсете със зехтина от консервата.

          Приятен апетит !







Няма коментари:

Публикуване на коментар