КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 8 март 2024 г.

Ципура без сол и мазнина със салата от пресен спанак и сушени домати / Steamed sea bream without salt with fresh spinach salad and dried tomatoes /

 



   В нашето семейство рибата е на голяма почит.Баща ми беше рибар и ловец и обичаше много риба.Преди години и в нашия морски град хората консумираха много риба, а ние дори я консервирахме.И след това, когато заживя на село татко ловеше риба таранка от селския язовир и реката и сам си я приготвяше.Не обичаше изисканите риби като сьомга и някои други, които днес са много скъпи.Когато започнахме да замразяваме риба във фризер татко я замразяваше цяла, непочистена в пластмасови бутилки с вода.Когато рибата след това се размрази става като току - що уловена.Татко вече не е между живите, а ние купуваме риба от търговската мрежа.

    Рибата съдържа витамин В 12, витамин Д3 както и омега 3 мастни киселини така ценни в нашето забързано ежедневие.Днес хората работейки затворени по офиси и учреждения са принудени да живеят извън естествената си среда - природата.

   Днес Ви предлагам един вариант за приготвяне на риба без добавка на сол и мазнина преди или след приготвянето.Опитайте, ще се убедите, че е вкусна.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

риба ципура , по - дребни екземпляри

сок от лимон

пресен копър

Подправки за коремната кухина на рибата : зърна черен пипер, 1 зърно бахар, 1 малък дафинов лист, сушен лющян / девисил /, 1 - 2 стръка копър

САЛАТА ОТ СПАНАК : 

пресен спанак

сушени домати

сок от лимон

зехтин

хималайска или келтска сол / по желание /

   Почистете добре рибата ако не е почистена.Трябва да отстраните черната ципа във вътрешността , защото иначе рибата горчи. Измийте хубаво и във вътрешността поставете подправките.Цялата риба поставете в тенджера с широко дъно и я полейте с 50 мл. вода.Затворете капака и включете огъня на най - слаба степен. Рибата ще си пусне мазнината и соковете и ще се сготви от парата. При нужда долейте още малко - 50 мл. топла вода за да може вътрешността на рибата да не остане сурова.Не е желателно рибата да се обръща за да се сготви добре, но ако се налага я обръщам много внимателно с голяма лопатка.

   Рибата не се осолява предварително , не се добавя и мазнина.Тя се сготвя от собствените си сокове.Сервирайте рибата също без да добавяте сол или мазнина.Просто така, съвсем натурална. Поръсете със ситно нарязан пресен копър.

    Салатата пригответе от почистения и измит добре пресен спанак, сушените домати, малко сок от лимон и зехтин.По желание добавете и щипка сол.Разбъркайте хубаво и поднесете към рибата.

          ЧЕСТИТ  И   БЛАГОСЛОВЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЖЕНИ ! БЪДЕТЕ НАЙ - ВЕЧЕ ЗДРАВИ ! СЛЕДВАЙТЕ МЕЧТИТЕ СИ С ВЯРА В БОГА ! БЪДЕТЕ УПОРИТИ И ПОСЛЕДОВЕТЕЛНИ  В ДОБРИТЕ СИ ДЕЛА ! ПОДКРЕПЯЙТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ !

           Приятен апетит !

      





Няма коментари:

Публикуване на коментар