КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 31 март 2024 г.

Морковена супа на д - р Моро / Carrot soup of d - r Moreau /

 


      Ернст Моро е австрийски лекар, който пръв в западната медицина описва рефлекс на бебето станал известен като рефлекса на Моро. Наличието на този рефлекс кара бебето да се стряска от силен звук или шум. Проявява се в първите дни след раждането и продължава до 4 - ия, 5 - тия месец.

      Роден в столицата на Словения, а след това практикувал в Австро - унгарската империя Е. Моро е учил в Грац, където взема докторска степен по медицина. През 1906 г. е специализант по педиатрия в Мюнхен, а 2 години по - късно става професор в университета в Хайделберг.

    Благодарение на д - р Моро става възможно диагностицирането на детската церебрална парализа.Открил е лактобацилите и тяхната полза за човешкото тяло. Най - напред е изобретил стерилната бебешка бутилка и е измислил формула за изкуствено хранене.

    През 1908 г. е направил гениално откритие - предлага решение на проблема с диария при децата с обикновена супа от моркови.

     Тази супа носи името на създателя си - д - р Моро и се приготвя без добавки.Не се добавя мазнина и подправки.Може да се добави само малко сол. Тази морковена супа е подходяща както за деца, така и за възрастни при раздразнен стомах, повръщане, диария, болки, гастрити, язва.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

500 грама почистени моркови

1 литър вода

1 щипка сол

    Нарязваме измитите и почистени моркови във форма по желание.Варим на умерен огън във водата до пълно омекване на зеленчука. По желание добавяме и малко сол. Пасираме с пасатор и сервираме леко топла.

      Приятен апетит !




Няма коментари:

Публикуване на коментар