Черните видове ориз както и ориза БАСМАТИ съдържат резистентни нишестета. Когато се консумират тези нишестета не се превръщат в захар.Това прави тези видове оризи изключително здравословни. Богатството на минерали и микроелементи ги прави подходящи за употреба и при тежки хронични заболявания
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1/2 ч.ч. ориз
11/2 ч.ч. вода
200 грама гъби пачи крак
1 щипка сушена мащерка
зехтин
Измийте ориза под течаща вода в цедка и го поставете в тенджера с дебело дъно.Залейте със студена вода и загрейте до кипване.Преди водата да започне да кипи намалете огъня до минимум. Варете 22 - 25 минути и прецедете през цедка.Запазете водата в случай, че не е поета от ориза.Тази вода може да се пие и е богата на микроелементи и минерали.
Почистете внимателно гъбите със салфетка и ги запържете за 1 - 2 минути на силен огън.Добавете 100 - 150 мл. вода и варете без капак до готовност на гъбите.Водата трябва да изври почти напълно.
В плато или чиния сервирайте канапе от ориза.Отгоре поставете гъбите и поръсете всичко със захтина.Сушената мащерка използвайте за ароматизиране само на гъбите.
Сервирайте ястието леко топло или студено и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар