Тази рецепта беше публикувана в групата " Старите гозби и модерните рецепти " във Фейсбук.Рецептата е на госпожа Димка Мерджанова, която живее на остров Крит. Нахутът е приготвен съвсем простичко с кромид лук , лимонов сок и зехтин.При накисването се използва и сода бикарбонат.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
11/2 ч.ч. суров нахут
1 глава кромид лук
сок от 1 лимон
зехтин
вода
сол
Нутът се измива и залива с вода от вечерта.Сутринта преди варене се добавят 1 - 2 ч.л. сода бикарбонат и престоява с нея поне 20 минути.Измива се хубаво и се слага да се вари.При варенето отделя пяна, която се обира с решетъчна лъжица. Преди да добавим нарязания лук сменяме водата, която предварително сме затоплили.Варим до омеквене на зърната на бавен огън.
Накрая добавяме солта, лимоновия сок и зехтина. Сервираме леко топъл или студен.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар