КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 13 август 2024 г.

Варен нахут с кромид лук по гръцка рецепта / Boiled chickpeas with onions according to a Greek recipe /

 


   Тази рецепта беше публикувана в групата " Старите гозби и модерните рецепти " във Фейсбук.Рецептата е на госпожа Димка Мерджанова, която живее на остров Крит. Нахутът е приготвен съвсем простичко с кромид лук , лимонов сок и зехтин.При накисването се използва и сода бикарбонат.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

11/2 ч.ч. суров нахут

1 глава кромид лук

сок от 1 лимон

зехтин

вода

сол




    Нутът се измива и залива с вода от вечерта.Сутринта преди варене се добавят 1 - 2 ч.л. сода бикарбонат и престоява с нея поне 20 минути.Измива се хубаво и се слага да се вари.При варенето отделя пяна, която се обира с решетъчна лъжица. Преди да добавим нарязания лук сменяме водата, която предварително сме затоплили.Варим до омеквене на зърната на бавен огън.

     Накрая добавяме солта, лимоновия сок и зехтина. Сервираме леко топъл или студен.

                  Приятен апетит !





Няма коментари:

Публикуване на коментар