Черният дроб от треска е нежен, вкусен и изключително здряваславен деликетес признат от най - добрите готвачи в света. Съдържа рибено масло / вит. А, Д и Е / и омега 3 мастни киселини.Съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, органични киселини, вит.В1 / тиамин /, В2 / рибофлавин /, В6 / пиридоксин /, В9 / фолиева киселина /, вит. С / аскорбинова киселина /, Д / калциферол /, Е / алфатокоферол /, РР / ниацин еквивалент /, ниацин ; микронутриенти / калий, калций, магнезий, натрий, сяра, фосфор, хлор / ; микроелементи / желязо, кобалт, манган, молибден, мед, никел / ; смилаеми въглехидрати - моно и дизахариди, стероли и наситени мастни киселини.
ПОЛЗИ :
- за предотвратяване и лечение на рахит
- превантивна мярка срещу ставни заболявания , особено ревматични, остеопороза, фрактури на крайници
- предотвратява анемията, съдържа основни моносмилаеми протеини, триптофан, лизин и метионин
- повишава имунитета, полезен за малки деца и кърмещи жени
- добра профилактика на захарен диабет и хепатит, нормализира нивата на кръвната захар , полезен за консумация от диабетици
- помага за лечение на сърдечно - съдови заболявания - насърчава организма да произвежда хепарин, който помага при съсърване на кръвта, предотврятава образуването на кръвни съсиреци, нормализира кръвното налягане и премахва аритмията.Препоръчва се при инфаркт на миокарда, засилва мозъчната дейност, подобрява кръвообращението, укрепва нервната система.
- консумацията на черен дроб от треска поне веднъж седмично помага на кожата, косата и зъбите.Косата става лъскава и здрава.
- подобрява зрителната острота и увеличава чувствителността към светлината на зрителния анализатор, помага окото бързо да се ориентира на тъмно.
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ :
- при индивидуална непоносимост
- чернодробни заболявания
- холелитиаза
- нарушена функция на щитовидната жлеза
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
100 грама зелена салата микс
1 краставица
1 малка консерва черен дроб от треска /121 грама /
сок от 1/2 лимон
сол на вкус
Измийте хубаво зелената салата.Поставете всички продукти в купа и хубаво разбъркайте.Поднесете веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар