КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 26 септември 2024 г.

Зрял фасул със зелена тиква цигулка по гръцка рецепта / Ripe beans with green pumpkin violin according to a Greek recipe /




    Тази рецепта за приготвяне на фасул е от гръцката кухня. Зелената тиква цигулка е популярна и се използва в много рецепти подобно на тиквичките в България.С нейно учестие се приготвят пайове, ястия, гарнитури, приготвя се и пържена.

   Има различни варианти на приготвяне, с различен вид фасул, със зелена или зряла тиква цигулка.Обикновено ястието се приготвя със зелена тиква и съвсем млад боб черно око, който е със зелени шушулки.Но може да се използва и зрял боб черно око или зрял бял фасул.Тиквата цигулка когато е напълно узряла може да се запече заедно с фасула във фурната.За тази рецепта може да се използват зелените сортове фасул с окръглени шушулки.

   Аз направих ястието със зелена тиква цигулка и зрял бял фасул.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 - 350 грама бял фасул

зелена тиква цигулка

сок от лимон

парчета лимон

сол на вкус

зехтин


     Измиваме фасула и го заливаме с вода в купа за 12 часа.След изтичане на времето отново го измиваме и варим в малко вода / съотношение 1 част фасул : 3 части вода /. Когато е още не напълно готов добавяме кръгчета от тиквата и сок от 1/2 лимон.Не я белим предварително, а само почистваме.Варим до готовност на тиквата.Фасулът не бива да се разварява, а да останат цели , сварени зърна.Накрая добавяме и солта и варим още 5 минути.

   В плато или чиния сервираме отцедения фасул, кръгчетата тиква и парче лимон.Отгоре добавяме малко сок от лимон и струйка зехтин.

           Приятен апетит !









Няма коментари:

Публикуване на коментар