КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 25 септември 2024 г.

Гъби шийтаке натурални / Shiitake mushrooms natural /

 


         Гъбите шийтаке са много популярни и сега могат да се намерят в търговската мрежа и пресни.Полезни са за много заболявания и могат да се приготвят печени или задушени, напълно натурални.Приготвих ги натюр, задушени с много малко сол.Гарнирах с бланширан манголд, който в момента е в изобилие в нашата градина.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

400 гр. пресни гъби шийтаке

1/2 каф. лъжичка хималайска сол

олио или зехтин

За гарниране : листа манголд, зехтин, сол, лимонов сок или оцет

   Извадете гъбите от опаковките и ги почистете с мека кухненска салфетка, за секунди ги измийте под течаща вода ако има замърсявания.Вкусни гъби се получават когато не се мият и се готвят на силен огън. Нарежете пънчетата на филийки, а шапките на ивички.

      В тиган с дебело дъно поставете мазнина, загрейте на силен огън и добавете гъбите. За 1 - 2 минути разбъркайте и добавете малко / около 100 мл. / топла вода. Задушавайте под капак заедно със солта.Накрая водата трябва да изври напълно , а гъбите да останат само на мазнина.

    В тенджера с вряща вода и  щипка сол поставете измитите и едро нарязани листа от манголд.Бланширайте за 2 - 3 минути, извадете.Оставете да изстинат. Нарежете на тънки ивички и поставете в купа.Добавете сок от лимон на вкус и зехтин.

          Сервирайте гъбите и манголда като гарнитури към ястия или в комбинация.

                        Да Ви е сладко !
















Няма коментари:

Публикуване на коментар