КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 19 декември 2014 г.

Как празнувам Бъдни вечер в моя дом ? / How celebrate Christmas Eve at my house ? /


       Броени дни остават до Бъдни вечер - един от най - хубавите зимни празници.Когато бях по - малка с нетърпение очаквах този празник, на който се подреждаха различни постни ястия и празнувахме заедно с моите баба и дядо в къщата им на село.Спомням си и Бъдни вечер, точно преди 20 години.На този ден аз бях в болница.Не ме приеха, защото нямаше много дежурни лекари по празниците.Прибрахме се  с майка ми в дома ни в града  и тъй като пътувахме от далеч нямахме нищо приготвено.Отидохме до най - близкия хранителен магазин и си закупихме пресни и сушени плодове.Спомням си тогава, пожелах си да оздравея, да се излекувам с природни средства.Молих се на Бога да се запозная с хора, опитни практици, които да ми посочат пътя.Молих се също сам Бог да ме изцели или да ми покаже правилния начин на лечение.
   Този ден на Бъдни вечер няма да го забравя никога.Той беше най - голямото изпитание за мен.Имах много силни болки в различни органи, но на трапезата ни имаше само плодове.Нищо друго.Изневиделица се наложи по спешност да отида на лекар.Нямахме пищна трапеза с традиционните постни сармички, пълнени сушени пиперки и постна питка с паричка.Всичко това остана на трапезата в къщата на моите баба и дядо.
   Желанието ми се сбъдна , но не както исках аз - очаквах, че изцелението ще дойде много бързо.Изцелението дойде бавно и полека, несигурно тръгвайки по пътя на вегетарианството, веганството и суровоядството.Започнах да експериментирам приготвяне на хляб без набухватели, приложих хранене с плодове, режим само на зеленчукови сокове, гладуване с лимонов сок, вода и мед, гладуване само на вода и накрая - хранене с покълнали семена.Използвах различна, както българска, така и чуждестранна литература, запознах се с хора приложили върху себе си един или друг начин на лечение.Префасонирах стари и създадох нови собствени рецепти, нагодени към моето заболяване.Днес също използвам много опростени рецепти, както за солени, така и за сладки ястия.Най - доброто хранене за мен е монодиетата, използвам възможно най - малко смесване на различни продукти в едно ястие.
   Постигнах резултати.Спрях всички лекарства.Суровата храна и силната молитва към Бога за мен се превърнаха в основните фактори за изцеление.
  Днес моята трапеза е семпла и вкусна, основно сурова.Но моето семейство употребява готвена храна.С течение на годините приучих всички в моя дом да употребяват по - просто приготвени ястия.
   За Бъдни вечер приготвям предимно сурови сармички с царевица или елда, сурови тарти с кълнове на житни растения, пълнени сушени пиперки със сурова паста от нахут или леща, канелони от праз лук с плънка от кашу и покълнал слънчоглед.За моето семейство приготвям и топлинно обработена храна - сармички / предимно лозови или с листа от манголд / с пълнеж от ориз, праз и копър ; пълнени сушени пиперки с просо, запечен на фурна / предварително сварен / нахут или бял боб в гърне.Задължителни за трапезата ни са сушените плодове, пълнени с ядки, пресните цитрусови плодове, ябълките, гроздето, суровият пестил.Печената тиква също е част от постната ни трапеза.
   Приготвяме също салати от кореноплодни зеленчуци и туршия, бурания с праз и кисело зеле ; чесън с мед и орехи, а понякога и сармички от кисело зеле с булгур / елда / и ориз, сушени сини сливи, стафиди и орехи.
   Днес, когато се върна назад в годините си припомням какви сложни и тежки ястия сме приготвяли по празниците.Дори и постното ни меню включваше сладкиши , приготвени с много растителна мазнина, с прекалено много продукти, с много бяла захар и бяло брашно.Всичко това вече е минало за мен.Пътят, който поех не е лесен, но с течение на времето се научих  да приготвям по - просто храната си, независимо дали се отнася за делник или за празник.
  За Бъдни вечер подгответе и разстелете чиста слама на пода, застелете отгоре с домашна битова покривка.Подредете ястията в дървени или гринени съдове, приборите за хранене и солничките също е хубаво да са от дърво.Облечете си народна носия и започнете вечерята с молитва и кадене с тамян от най - възрастния в семейството.
    Желая   весело посрещане на празниците, здраве и сбъдване на всички желания на хората по цялата земя ! Специални поздравления на всички читатели на блога ми !
    Честито  Рождество  Христово !



5 коментара:

  1. Хубави, светли и благословени празнични дни ти пожелавам, Ели!
    Аз също вярвам, че пътя на по-опростеното и естествено хранене е по-добрия за нашия организъм. Имам още много да уча и се радвам, че в отминаващата вече година се "срещнах" с теб.

    ОтговорИзтриване
  2. Много истинско, много силно, много мотивиращо и затрогващо, Елена,
    най-сърдечни пожелания за здраве, много здраве, силна вяра и надежда...
    Честити и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Весели празнични дни, мила! Много се радвам, че си открила верният и правилен път за теб, в начинът на хранене. Живи и здрави да сте и ти и твоите близки!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко красиво е нацъфтяло Коледничето. и как красиво си написала цялата публикация. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви мили дами !
    Написах всичко това, за да покажа на много хора по земята, че дори и от най - тежкото заболяване човек може да се излекува, има изход.Стига човек да има силна вяра правилния път много бързо може да се открие.Не е никак лесен, но за сметка на всичко преживяно и изстрадано човек рано или късно получава изцеление.
    Желая на всички ви весели празници, светла и благословена храна на трапезата , здраве и нова, по - благодатна, наситена с елей и нови надежди предстояща година !

    ОтговорИзтриване