КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 16 декември 2014 г.

Фаллафел - арабски кюфтенца от нахут / Fallafel - arab meatballs Chickpea /



      Нахутът е растение, което е широко разпространено и използвано в целия арабски свят.Поради сравнително лесното му отглеждане и непретенциозност по отношение на влагата го засяват и използват във всички страни, характеризиращи се с топъл и горещ климат.Нахутът може да се консумира при всички заболявания на стомашно - чревния тракт - както суров, така и топлинно обработен.Той е много лека, питателна храна и мисля, че незаслужено в българската кухня не се употребява често.В близкото ни минало в България е отглеждан много нахут, както за храна, така и за приготвяне на шротове за животните.
  Когато варим нахут трябва задължително да го накиснем във вода за около 12 часа и след това да го използваме по предназначение.Най - вкусен нахут се получава, когато се вари в глинен съд - тенджера или тава , на бавен огън.Може да се използва и тенджера под налягане, времето за сваряване е 30 - 40 минути. / времето се засича, когато вентилът започне да изпуска пара /.Водата при варенето не се сменя.
   Фаллафел са малки кюфтенца / колкото орех, даже малко по - малки /, които се пускат с лъжица за сладолед в много гореща мазнина в уок - тиган.Запържват се за кратко до зачервяване.Когато бях в Израел видях как навсякъде по улиците продават фаллафели в едни книжни кесийки и почти навсякъде ги сервираха по ресторантите.
   Нахутът присъстваше във всичките му форми навсякъде - хумос, фаллафели, кълнове за салати , варени цели зърна за гарнитура.
   Рецептата , която представям не е оригинална, но мога със сигурност да кажа , че се доближава до оригинала.
  НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ СА : 350 грама сухи зърна нахут, 1 глава много ситно настърган лук, 4 - 5 стръка магданоз, 100 грама сусамов тахан, сол на вкус, по 1 ч.л. смлян кориандър, червен пипер и чесън на прах, 2 ч.л. смлян кимион, 3 - 4 с.л.зехтин, 1/2 ч.л. смлян ким.
   Най - напред сварете нахута до омекване, а после го смелете в пасатор или машинка за мелене на месо.Ако използвате подправки , които не са предварително смлени ги смелете в кафемелачка.Аз използвам винаги подправките като ги смилам в момента на използването им.Така те придават чудесен аромат на ястията.Ако престоят дълго време смлени, на топло могат да загубят частично аромата си и ще ви е необходимо по - голямо количество.
   Всички продукти се разбъркват много добре в голяма купа.Загрява се растителна мазнина в уок - тиган и се пускат бързо с лъжичка за сладолед / за да станат топчета / малки кюфтенца.Изпържват се до зачервяване и се оставят да се отцедят.Сервират се със сезонна салата.
   Ако решите да си направите сурови фаллафели / както направих аз / направете кълнове от нахута, смелете ги няколко пъти.Направете от сместа с всички останали добавки малки кюфтенца и ги сервирайте към сезонната си салата.За моите кюфтенца съм използвала повече магданоз, много обичам тази подправка и тъй като сместа е сурова оформих кюфтенцата с ръце.
   Кълновете от нахут чудесно подпомагат храносмилането и са превъзходна храна за диабетици - намаляват кръвната захар.
     Да ви е сладко !










     

4 коментара:

  1. Не успявам да си избера фаворит от това изобилие на предложения -
    разкошни идеи не само за вкусово съчетание, здравословно действие, но и за ефектно оформление и поднасяне.
    Благодаря, Елена, поздрави за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Дианка,
    хубави празнични дни и на теб !

    ОтговорИзтриване
  3. Определено суровият вариант повече ми допада! Обичам нахут.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз също много обичам нахут, употребявам го суров и много ми харесва.Много е подходящ за всякакви плънки и гарнитури.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване