КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 3 декември 2014 г.

Суров десерт от тиква и ябълки / Raw dessert of pumpkin and apples /



    Опитвали ли сте някога сурова тиква ? Ако никога не ви е хрумвало ,че тиквата може да се консумира сурова, то сега е момента да опитате този чудесен десерт.
  Тиквата се отнася към род Cucurbita , от който са познати 5 културни вида.Всички тиквови растения се отличават със системата от мустачета и с големите си нарязани листа.Освен формите с мустачета и с дълги пълзящи стъбла има много кичести типове.Големите плодове имат нишковидно, жълто и сладко месо, съдържащо каротин.При много видове плацентата постепенно се разпада, така че узрелите семена лежат поотделно в празнината на плода.Семената съдържат мазнини и се използват за храна от много народи.Тиквите се запазват в продължение на няколко месеца и затова може да се използват  по - продължително време.Те се отглеждат в много страни на земята.Най - добре виреят в страни със сравнително топъл, сух до леко влажен климат.В Мексико виреят и някои диви видове, които са сродни с културните и може да се кръстосват с тях.По всяка вероятност те са допринесли за възникването на културните форми.Както показват богатите праисторически находки, тиквите принадлежат към най - старите културни растения в индианското селско стопанство както в Средна, така и в Южна Америка.В Перу те били разпространени още преди да започне отглеждането на царевицата, а като културно растение били познати още преди 5000 години пр.н. е.Тиквите имали твърде голямо значение за изхранването на населението в Америка по времето, когато там се появило земеделието.Висока оценка им  давали индийските селяни, което се дължи на многобройните възможности за преработка.
Незрелите тикви се използват като зеленчук, а зрелите се сваряват, задушават и пекат и са питателна храна, съдържаща захар и скорбяла.В Европа тиквата се използва за супа, каша, компот, рачел и т.н.Семената се използват и в сладкарството.Когато ще се използват като зеленчук, зелените плодове може да се откъснат след 7 - 8 седмици, а за да узреят са необходими 3 - 4 месеца.
Тиквата е много вкусна и сурова в комбинация с дюли, ябълки или моркови.Сокът от тиква с голям успех може да се използва при всички ракови заболявания.
Десерта, които ви предлагам е комбинация от настъргана на ситно ренде тиква и ябълка - настъргана на едрото ренде.Когато настържете ябълката веднага я разбъркайте със сок от 1/2 лимон.Така тя няма да потъмнее.Количествата от ябълки и тиква са произволни, в зависимост от броя на порциите.Към настърганата тиква добавете канела, индийско орехче и кленов сироп или мед - на вкус.Индийското орехче има много силен аромат, добавих много малко.Смелете също ядки - по вкус и желание.Аз използвах бразилски орехи, но могат да се използват орехи, лешници, бадеми или кайсиеви ядки.Сместа от тиква и ядки трябва да има сладък вкус.
Насипете тиквата в купички, заравнете с лъжица, отгоре поставете ябълките , смесени с лимонова кора.Притиснете отново с лъжица и посипете с маково семе.
    Да ви е сладко !












8 коментара:

  1. Много е вкусна! Смесвам всичко, не редя на пластове. А индийско орехче не съм слагала, определено ще опитам!
    Елена, поздравления за блога! Намирам интересни за мен рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла в блога ми , Тилия.Ще се радвам нещичко да ти допадне.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. И аз обичам вкуса на сурова тиква, Елена,
    чудесна идея за десерт ни предлагаш,
    а както винаги - салатите и обясненията ти са страхотни!
    Благодаря, поздрави за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианка за чудесните думи.Този десерт става много сочен и вкусен.Много бързо и лесно се приготвя, особено ако се използва електрическо ренде.
      Поздрави Дианка и чудесни празнични дни за твоето семейство !

      Изтриване
  3. Не съм пробвала сурова тиква, интересна рецепта. Определено това съчетание на продукти ми допада. Поздрави и прекрасен декември!

    ОтговорИзтриване
  4. Този десерт е много сочен и вкусен.Първоначално можеш да приготвиш само една порция, за проба.Ще видиш, че много ще ти хареса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Скоро открих, че суровата тиква всъщност била доста вкусна. И сега издирвам рецепти. Определено тази ще се пробва още утре:)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Мариета,
    радвам се,че посещаваш блога ми.Да,суровата тиква е много вкусна.Този десерт може да се приготви също в комбинация с друг плод - дюля или круша.Тиквата е чудесна и в салати с кореноплодни зеленчуци.Имам в блога и такава салата.Опитай, ще ти хареса !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване