КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 7 януари 2015 г.

Река Йордан - най - известната река в света / Jordan River - the - famous river in the world /



  Богоявление - съществуват свидетелства за чествуването на този най - древен Господски празник още през 2 - ри век, но до 4 - ти век той се съединявал с Рождество Христово.Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение.Чрез раждането Си Той се явил на света в плът.По - късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно на 25 . 12 . Рождество Христово и на 06 . 01. Богоявление.
Твърде малко са подробностите за земния живот на Господ Иисус Христос преди Неговото кръщение, които можем да намерим в страниците на евангелските повествования.Спасителят, Който наистина се постарал " да изпълни всяка правда " / Мат . 3 : 15 / , изчакал да навърши 30 годишна възраст, необходима по еврейския обичай  за всеки свещеник или учител , и преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на Своя Предтеча.
Наскоро преди това Йоан Кръстител, синът на свещеник Захария и Елисавета , бил започнал по Божия повеля покайната си проповед " във Витавара отвъд  Йордан " / Йоан 1 : 28 / .Йоан бил предсказаният от пророк Малахия Ангел, който трябвало да приготви пътя на Господа / Мат.3 : 1 / .За него бил говорил още великият Исайя : " Гласът на викащия в пустинята говори : пригответе път Господу , прави направете в пустинята пътеките за нашия Бог " / Ис. 40 : 3 /.
" Йоан кръщаваше в пустинята и проповядваше покайно кръщение за опрощаване на греховете"
/ Марк . 1 : 4 /.Неговият зов : " Покайте се , защото се приближи царството небесно ! " / Мат. 3 : 2 / привлякъл вниманието дори на фарисеите и садукеите.
" И в ония дни дойде Иисус от Назарет Галилейски и се кръсти от Йоана в Йордан.И когато излизаше от водата, веднага видя да се разтварят небесата , и Духът като гълъб да слиза върху Него.И глас биде от небесата : Ти си Моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение." / Марк 1 : 9 - 11 /
Ето Агнецът Божий, Който взима върху Си греха на света / Йоан 1 : 29 /
С кръщението Си от човешки ръце Богочовекът посочил смирението и покаянието като единствения път за спасение и богоугоден живот.Именно по време на Кръщението се възвестила на света и тайната на Божествената Троица - Бог Отец, чийто глас проговорил от небето, Бог Син , кръщаващ се в р. Йордан и Бог Свети Дух, явил се над главата на Спасителя в осезаем за хората вид на гълъб.
Река Йордан / Ярден - падаща река на иврит / е най - известната река на земята.Тя извира от планината Ермон на север , влива се в северната част на сладководното Галилейско езеро, изтича от южния му край , минава надолу през долината Ел - Гор и се влива в Мъртво море, най - ниската част на планетата.По нея минава границата между Йордания и Израел.Дължината и е около 300 км.
Река Йордан е тясно свързана с историята на еврейския народ и с много събития от Стария и Новия Завет.Евреите минали през нея като по суша по пътя си към Обетованата земя, по сухо преминали и пророк Илия и Елисей , Нееман Сириец се изцерил в нейните води от проказа.
Река Йордан е осветена от Кръщението в нея на нашия Спасител.Мястото на Кръщението от древни времена се посочва на Западния бряг, приблизително на 5 км. от Мъртво море, на изток от гр.Иерихон. Съгласно преданието на това място станало и възнесението на Св. пр. Илия на небето , тук преминали и 12 - те Израилеви племена , затова мястото се нарича Бейт Авара / преход на иврит /.
Сега мястото на Кръщението е недостъпно за поклонници , тъй като се намира в приграничната зона.Те могат да се потопят във водите при изхода на светата река от Галилейското езеро.Единствено на празника Богоявление на мястото на Кръщението гръцкото духовенство в присъствието на много вярващи извършва велик водосвет и тържествено освещава цялата река.
Всяка година в нощта срещу празника Богоявление реката приижда и залива крайбрежната ивица.Богоявленското бдение започва в 12 часа през нощта, службите са на гръцки и църковно - славянски език.Йорданската вода се налива в бутилки като драгоценна светиня и се пази грижливо по домовете.С нея те се поръсват, а когато се приема с искрена вяра и молитва , тя лекува нашите телесни и душевни болести.
Водата от река Йордан , налята в бутилки остава бистра и чиста в продължение на дълги години, което е още едно чудо на Божията благодат.
   По традиция всички поклонници в бели дрехи се потопяват три пъти в реката за благословение и здраве.Аз също се потопих във водите на свещената река при Ярденит.
Гледката е приказна - по долината около брега на р.Йордан има разкошна растителност, палми и цветни градини, пълни с най - пъстри багри и силен аромат.














   Понеже главната задача на светия Господен Кръстител е изпълнена в деня на Йорданското Богоявление, от дълбока древност светата Църква е отредила за негово възпоменание следващия ден подир този велик празник.Той е наречен негов " събор ", защото на това богослужебно тържество всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена прослава на този " най - голям между родените от жени "/ Мат. 11 : 11 / Божи пророк и праведник.Паметта му се чествува няколко пъти през годината, но най - тържествено се празнува на 07 . 01.
    Този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата завета , притежавал такава нравствена чистота, че по - скоро би могъл да бъде наречен Ангел , отколкото човек.

     В тази публикация са използвани материали от книгата " На поклонение до Божи гроб през 21 век " / Р.Кандиларова, Д.Дуриданова /




4 коментара:

  1. Елена, благодаря ти за подробната и много полезна информация за този древен християнски празник, както и за страхотните снимки!
    За много години, здраве, щастие и късмет през 2015!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вили, желая ти от сърце здраве и много сбъднати мечти през настоящата година.Имах щастието да посетя и да се изкъпя в р.Йордан.Дребните рибки , намиращи се в нея леко те пощипват още при влизането.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Благодаря и аз, Елена,
    за така ценния, интересен и обхватен разказ за този голям християнски празник.
    Беше ми много интересно, снимките и усещането са страхотни -
    много се радвам за теб и възможността да се докоснеш до тези Свети места.
    Отново най-сърдечни пожелания за здраве, вяра и вдъхновение,
    лично удовлетворение и много сбъднати мечти!
    Няма да пропусна да те поздравя и с новите ти разкошни кулинарни предложения...Ще ги разгледам подробно допълнително.
    Светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти Дианка.Имах от доста години мечта да посетя Светите зами и да се докосна до местата, по които са описани събитията в Библията.Радвам се, че всичко по време на екскурзията премина чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване