КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 15 май 2015 г.

Антидиабетична салата с кълнове от фий / Antidiabetic salad with sprouts vetch /



      Всяка салата можем да разнообразим като добавим различни по вид кълнове.Фият е едно от растенията, които можем да използваме цялогодишно за кълнове.В миналото в България е бил засяван много обикновен  / Vicia sativa L. / и пясъчен фий / Vicia vilesa L. /.Тези видове са били използвани предимно за зелен фураж, служещ за храна на животните.Но тяхното зърно поради високото съдържание на качествени белтъчини е било ценено и за производство на зърнени смески за храна на животните в съчетание със зърнени култури.Фият е описан и при лечението на различни заболявания от народния лечител Петър Димков, който особено много го цени / в неговите книги се среща под наименованието уров / .Това растение е разпространено в цяла Европа, Средиземноморието, Средна и Западна Азия в диво състояние.Основното приложение на фия е при лечението на диабет.Поради тази причина всички диабетици трябва да използват редовно в ежедневното си хранене кълнове от фий за да регулират кръвната захар.Семена от обикновен фий могат да се закупят по пазарите, там където се продава храна за животните.За едно хранене са достатъчни 1 - 2 с.л. сухи зрънца, от които да направим кълнове.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА  САЛАТАТА : листа от спанак и репички, 7 -10 репички, нарязани на филийки, 2 - 3 домата, 2 - 3 стръка зелен лук, 1 морков, на кубчета,маслини, кълнове от фий, зехтин, хималайска сол и ябълков оцет - на вкус.
Измийте, почистете и нарежете зеленчуците, добавете кълновете.Овкусете салатата с дресинга и разбъркайте.Сервирайте веднага след приготвянето.
    Да ви е сладко !

Фий - сухи зърна



Кълнове от фий







8 коментара:

  1. Още едни непознати семенца ;) . Ели, не се ли тревожиш, че семената са третирани с химикали? Хрумвало ми е и на мен да си купувам от там, но все съм се тревожела. Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    аз купувам всички семена от частни производители на пазара.Дори ми казаха, че много хора вече си правят от тях кълнове.Това не са зърна и семена , закупени от магазин, където се продава храна за птици или семена за засяване, които в повечето случаи са задължително третирани.Моите зърна и семена са закупени от стари хора, които ги продават за изхранване на животните и всеки сам може да си приготви т.нар. смески за храна на птици или др. животни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Поредната ти свежа идея и красота в чиния! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    кълновете от различни бобови или житни растения могат да разнообразят всяка салата.А кълновете на фия са перфектни за всички диабетици.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Привет на всички!
    Относно обработката на семената/зърната за птици, мисля, че едва ли има химическа такава. Декоративните птици са дребни създания и организмът им не би понесъл висока концентрация на химикали. Именно поради тази причина, в миналото купувахме конопено и канарено семе от магазините за животинска храна (сега за домашни любимци). По-късно се усетиха, и явно в знак на „солидарност“ с останалите търговци, започнаха да правят основно микс от семена.
    Може да пренебрегнем пестицидното замърсяване, защото в процеса на накисване и покълване, то се отстранява.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,
      в магазините за храна на домашни любимци има смеска " микс от семена ", но не съм изпробвала дали всички семена ще покълнат в тази смеска.Но по пазарите от стари хора може да се закупят семената не в смеска, а по отделно каквото желаем.Има репко, птиче просо, просо, сорго и др.Вземам в малко количество и изпробвам дали покълва.След пробата вече мога да закупя в по - голямо количество - до 1/2 или 1 кг.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Здравейте отново, Елена!
      Станало е малко объркване относно микса от семена. Споменах този факт именно защото въпросните търговци спряха достъпа до много по-евтини продукти: но пък за щастие останаха пазарите.

      Желая ви слънчев и спорен ден!

      Изтриване
    3. Да,
      по пазарите има всякакви семена и то произведени от хората по селата, така ,че мисля, че можем да им се доверим.
      Поздрави !

      Изтриване