КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 28 януари 2015 г.

Можем ли дълго време да спазваме монодиета ? / Can we long to keep monodieta ? /

  Отговорът на този въпрос провокираха много хора, изпробвали различни начини за лечение без да получат задоволителен резултат.
Днес всеки може да намери и да публикува различна информация, свързана с храненето.По цял свят, в различни клиники по природолечение се прилагат и изпробват различни методики при лечението на различните заболявания.Важно значение обаче имат различните режими, приложени при по - тежки заболявания.
За всички заболявания според мен най - важно е дълбокото прочистване на всички органи на физическо и на духовно ниво.Организмът е един двигател, частите на който всекидневно трябва да се смазват.Тези смазки трябва да съдържат натурални продукти, така както е при всички диви животни.Следвайки инстинкта си и приемайки само сурова, натурална храна те са здрави и устояват на различните природни неблагоприятни условия.
Винаги, когато съществува в организма някакъв по - сериозен здравословен проблем можем да проведем диети, включващи само плодове или само сокове / плодови или зеленчукови /.Колко време трябва да продължи този режим ? Най - добре е да направим прочистване не по - дълго от 40 дни.Следва съответното захранване по различни методики, в зависимост от вида заболяване, вида на употребяваната храна, общото състояние на организма, възрастта и др. фактори.
Много хора днес, страдащи от тежки заболявания започват да практикуват хранене само с плодове ; само с плодове, зеленина и малко ядки или други моно диети.Този вид хранения според мен, когато продължат  дълго време могат да нанесат и вредни въздействия върху организма.В никакъв случай не трябва да се изключват кълновете, дори и някои от тях да не можем да възприемаме като храна.Изключването на кълновете от бобови растения и някои житни може да доведе до значителни липси на основни хранителни вещества./ когато режима се състои от сурова растителна храна /.
Често изпадаме в спор по отношение приема на бобови или житни кълнове.Прави ми впечатление, че всички хора, които ми задават такива въпроси не са пълни суровоядци, а приемат и готвена храна / в различно съотношение /.Тук говорим за режим, който напълно изключва готвени храни поради болки в различните органи.Тогава, организмът неприемайки кълнове изпада в различни видове недостиг на елементи, белтъка обикновено спада и това може да доведе до сериозни проблеми.
Трябва да се има предвид следното при употребата на пресни плодове или зеленчуци :
1.Много от плодовете се берат зелени, преди да са достигнали пълната си зрялост - банани, манго, киви ; същото се отнася и за някои зеленчуци - домати,  пиперки  ; Поради тази причина плодът / зеленчукът / не съдържа пълноценни за организма вещества.Плодовете и зеленчуците са най - добрата за организма храна, пресни, сурови и набрани в пълната им зрялост.
2. Всички растителни продукти, използвани за храна по цялата земя са в различна степен замърсени.Чистотата на почвата, както и съдържащите се в нея микроелементи оказват влияние върху пълноценния състав и хранителна стойност на произведените продукти.Почвата преди 10 години не е една и съща с почвата днес.Същото се отнася и за въздуха и водата.Водата може да бъде пречистена по определени методики, когато се използва за пиене, но въздуха и почвата няма как основно да бъдат почистени, поради трансграничното замърсяване по цялата земя.Много храни с етикети БИО, въпреки че се отглеждат без изкуствено наторяване и използване на препарати против болести вероятно в определени количества съдържат някакви замърсители разпространени по цялата земя.
3. Премахването от диетата на всички зеленолистни растения за по - дълъг период от време също се отразява неблагоприятно върху организма.Самата аз бях изключила зеленолистните поради проблеми със стомаха, но това се отрази върху общото състояние на организма.
4.Включването на големи количества ядки в диетите също според мен оказва неблагоприятно въздействие.Ядките са много високо калорични, трудно се усвояват, в големи количества дразнят стомаха и предизвикват киселини.Някои хора , възприели суровият начин на хранене употребяват твърде много ядки , а намаляват употребата на кълнове.
5.Когато правим диета, свързана само с прием на плодове трябва да използваме такива плодове, които имат повече сок - мандарини, портокали, ябълки, диня и др. Подходящ сезон за такъв вид режими е лятото и есента, в краен случай - зимата.Не се приемат сушени плодове при този вид диета, защото те са силно концентрирана храна.
6.Много хора, прилагат различни по вид диети без да имат някакви заболявания.В това няма нищо лошо, стига режима да се приложи правилно.Обикновено опитът е най - добрия учител.

Редена салата от кореноплоди, ябълки, орехи и магданоз / Laying salad of carrots, apples, walnuts and parsley /



     Един от най - ценните местни овощни видове е ябълката / Malus sylvestris / , отнасяща се към сем.Розоцветни.Дивата форма на нашата културна ябълка е дивата ябълка / Malus sylvestris var. sylvestris /, която е разпространена от Европа до Предна Азия, без да има точно определени граници на изток и на юг.Вероятно нашата културна ябълка е произлязла от кръстосването на културната ябълка с райската ябълка, чиято родина е районът на Балканския полуостров до Западна Азия.Тази културна ябълка се разпространила навярно от областите на Каспийско и Черно море.В находки от новокаменната епоха е намерена културна форма ябълка.Съществуващите сега около 20 000 сорта ябълки са получени от кръстосването с други видове.Разнообразието от сортове, които се различават по форма, време на узряване, миризма, вкус и устройство на кожата  и месото на плода, е толкова голямо, че е създаден специален научен клон - помология - който се занимава със сортовете.
   Ябълковото дърво се отглежда във всички части на земното кълбо.Стопанското значение на ябълката е по - голямо от това на крушата, защото плодовете и не само могат да се използват по различен начин, но и се запазват по - продължително време в сравнение с плодовете на крушата.Смята се, че 2/3 от световната продукция се използва в прясно състояние и само 1/3 се оползотворява по друг начин.Ябълките за консумация се берат в повечето случаи на ръка.Сортовете, които се използват за консумация в прясно състояние, се отличават със здрави, сочни, ароматични и приятни на цвят плодове.При ябълките, предназначени за преработка, се държи повече на процента на плодовите киселини.Тези ябълки се берат механизирано.Преработват се на пюрета, мармелади, желета, сиропи, на прах и пектин.Правят се и сушени ябълки.
Най - големи износители на ябълки на световния пазар са Италия, Аржентина и Австралия.
Ябълката е един от най - полезните и здравословни плодове, известна още от Райската градина.Тя лекува всички болести, лесно се усвоява, прочиства артериите, лекува язви и колити, намалява лошия холистерол, помага при лечението на хепатити , прочиства идеално бъбреците и кожата.
  Спомням си преди години, когато имах много силни болки в стомаха, веднага отивайки на лекар ми препоръчаха печени ябълки.Аз изпробвах това лечение седмици наред, но не получих задоволителен резултат.Виждайки, че не мога да приема никаква храна, поради силните болки, баща ми донесе 2 големи щайги с ябълки и ме посъветва да си правя пресен сок.Почти цял месец приемах само този сок и се закрепих след внимателно захранване.
   Много вкусни и с примлива цена ябълки има през цялата година.Днес ви предлагам една салата от кореноплоди, ябълки и орехи, която може да се направи през цялата година.Но особено е подходяща за зимния сезон, лесна, бърза и вкусна.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  СА : ябълки, червено цвекло, моркови, пащърнак, червено зеле, магданоз, орехи - едро смлени.Количествата на всички продукти зависят от броя на порциите.Може също да се използват черна, червена ряпа или дайкон, корен целина, корен алабаш, жълта тиква.
Всички зеленчуци се настъргват на едрото ренде.Настъргват се и ябълките, заливат се с лимонов сок, за да не потъмняват при окислението им от въздуха.
В стъклена купа се подреждат последователно всички зеленчуци на отделни пластове, завършва се със ситно нарязан магданоз и орехи.
Дресинг  за салатата : зехтин, лимонов сок, щипка хималайска сол ; по желание малко мед ;
   Готовата салата се залива с дресинга преди сервиране.Тази салата може да се направи няколко часа преди сервирането, подходяща е за използване при посрещане на гости, рожденни дни или различни празненства.Всяка порция може да бъде сервирана в индивидуални съдчета, а отделно да се поднесат мед, счукан чусън, настърган хрян, зехтин, ябълков, балсамов оцет и лимонов сок.Всеки сам , според предпочитанията си да овкуси своята салата.
      Приятен  апетит !


















понеделник, 26 януари 2015 г.

Зелена салата с ябълки, кореноплоди и червен лук / Green salad with apples, carrots and red onion /



    През зимния сезон обикновено използвам много ябълки.Старая се да ги включвам при приготвянето на зелени смутита, плодови шейкове и салати.Днешното ми предложение е за зелена салата в комбинация с кореноплоди, ябълки и маслини.
НЕОБХОДИМИ СА : 7 - 8 листа зелена салата / нарязани на тънки лентички или накъсани с ръка /, 1 малка ябълка, обелена и нарязана на тънки парченца, 1 малък морков и 1 малък пащърнак - настъргани на едрото ренде, 1 малка краставица, нарязана на полумесеци, 10 маслини каламата, шайби червен лук - 3 - 4, 2 стръка зелен лук, зехтин и лимонов сок / ябълков оцет /.
    Зеленият лук се реже на ситно и всички продукти се разбъркват в голяма купа.Овкусявят се и отново се разбъркват.Салатата се сервира веднага след приготвянето.
             Да ви е сладко !








Плодов шейк от ябълки, цитрусови плодове и рожково брашно / Fruit smoothie of apples, citrus fruit and locust flour /



     Зимните сортове ябълки са най - вкусни и с приемлива цена.От тях можем всекидневно да си направим плодов шейк в комбинация с различни цитрусови плодове.Много често за закуска или вечер правя такива шейкове с добавка на различни семена, рошково брашно, кокосови стърготини, ядки, канела или ванилия.
   Този шейк приготвих от банан, мандарини и по - голямо количество ябълки.Не добавих много вода и затова сместа стана гъста, подобна на пюре, но при желание може да се добави повече вода.Използвах 1 пълна с.л. рожково брашно и 1 равна ч.л. канела.Приготвих шейк в 2 големи чаши, едната от които е на снимката.Просто поставих всички почистени продукти в блендера и миксирах до получаване на гладка смес.
               Приятен апетит !








Мариновани маслини каламата с лимонов сок, риган и червен лук / Marinated kalamata olives with lemon joice, oregano and red onion /



      Винаги, когато купувам маслини и те имат по - солен вкус ги мариновам за прясна консумация.Когато престоят в марината няколко дни те придобиват по - добър вкус, солеността им не е толкова натрапчива и могат да се добавят към салати или други ястия.Маслините каламата не дразнят стомаха и са най - добри, когато са мариновани в зехтин и риган .Трябва обаче да не са много солени.Мариновам маслините по различен начин, в зависимост от подправките и продуктите, с които разполагам.
   Ето един вариант на мариноване само с лимонов сок, риган и червен лук.
НЕОБХОДИМИ СА : 800 - 900 гр. маслини каламата, сок от 5 лимона, риган, 1 червен лук, нарязан на тънки шайби ;
    Най - напред измиваме маслините и ги поставяме в гевгир добре да се отцедят.Лимоните срязваме на две и изтискваме сока, червеният лук обелваме и нарязваме на тънки шайби.
В стъклен буркан редим последователно пласт маслини, шайби лук, риган.Втори пласт маслини, шайби лук, риган и т.н. докато свършат продуктите.Завършваме с лук и риган.Заливаме с лимоновия сок / използвах сок от големи лимони с по - тънка кора /.Затваряме буркана и съхраняваме в хладилник.Лимоновият сок трябва напълно да покрива продуктите.Тези маслини трябва да се консумират до 1 - 2 седмици.Използвайте и сока от лимони при  мариноването  като дресинг за вашите салати.
       Да ви е сладко !












Сурова тарта с орехи, чесън, краставица и кълнове / Raw tart with walnuts, garlic, cucumber and sprouts /




    Тази тарта приготвих много бързо и лесно използвайки кълнове от лимец.Но могат да се употребят и други кълнове - от ръж, овес, жито или тритикале.Кълновете се приготвят по класическата технология и се смилат в машинка за мелене на месо или пасатор.Не се добавя вода при смилането.Сместа се овкусява с копър, чесън, зехтин и хималайска сол - на вкус.Поставя се в ринг или формичка за еднократна употреба и се обръща в чиния.Отгоре се украсява с полумесеци краставичка / наредени керемидообразно / и орехи.По желание с краставичка се украсяват и стените на тартата.
Количествата на продуктите са различни и зависят от броя на порциите.Аз използвах 250 грама сухи зърна от лимец, 1/2 краставица, зехтин, сушен копър и няколко склидки домашен чесън.
    Приятен  апетит !










Две предложения с пчелен прашец - натуралният имуностимулатор / Two proposals pollen - natural immunostimulant /





            Пчелите събират пчелен прашец кацайки от цвят на цвят, като едновременно с това осъществяват опрашването на растенията.Прашецът полепва по тялото и крачката на пчелите, които овалвайки го в мед и нектар, правят топчета и после ги поставят в " кошничките ", намиращи се на задните им крачка.Пристигайки в кошера пчелите поставят поленовите топчета във восъчните кутийки, където други пчели ги притискат надолу с главите си  и ги обогатяват с нови количества мед и слюнчени секрети.Когато 2/3 от килийката се запълни с прашец пчелите ги заливат отгоре с мед.В складирания прашец протича млечно - кисела ферментация, при която се получава млечна киселина.Под действие на глюкозооксидазата от слюнчените секрети се образува водороден прекис, който заедно с млечната киселина предпазва прашеца от развитие на микроорганизми и плесени.По такъв начин прашеца се превръща в добре съхранен " пчелен хляб ", т. нар перга.
   Биологичната ценност на прашеца зависи от вида на растението, от което е събран.Пчелният прашец е източник на белтъчна храна, увеличава броя на червените кръвни телца, регулира стомашно - чревния тракт.Съдържа амилаза и каталаза, които стимулират стомашната секреция.Биостимулиращите свойства на прашеца подпомагат функцията на черния дроб и имунната система.Прашецът съдържа витамини и аминокиселини и действа стимулиращо и тонизиращо на нервната система.Можем да разтворим пчелния прашец във вода или кисело мляко.Дневна доза е не повече от 100 грама , противопоказания са само алергиите към него и тежките увреждания на бъбречния паренхим.
Пчелният прашец може и трябва да се използва при силна физическа или психическа умора, хепатити, сърдечно - съдови заболявания, атеросклероза, анемии, колити, простатит, пневмония, рахит.
    Съхранява се след отваряне на опаковката в хладилник при температура от 0 - 4 градуса.
Използвам пчелния прашец в малки количества в различни плодови шейкове и сладки плодови тарти.
ЗА   ПЛОДОВИЯ  ШЕЙК  СА  НЕОБХОДИМИ : 2 банана, 2 обелени ябълки, 1 ч.л. смлян сусам, 1 с.л смляно ленено семе, щипка рожково брашно, 1/2 ч.л. разтворен в 50 мл. вода пчелен прашец.
Лененото семе и сусама се смилат в кафемелачка.Всички продукти се поставят в каната на блендера, добавя се 100 мл. вода и се пюрира до получаване на гладка смес.
    Този шейк е подходящ както за закуска, така и за следобедна почерпка.
        Да ви е сладко !








   

     ЗА   ПЛОДОВАТА   ТАРТА  СА НЕОБХОДИМИ : 100 - 150 грама кълнове от лимец, по 1 - 2 с.л. сушени боровинки и стафиди, щипка рошково брашно ; за плодовия крем : 1 банан, 1 - 2 с.л сусамов тахан, 1 щипка рожково брашно ;1 щипка пчелен прашец / за украсата / и 1 мандарина / за цветето отгоре  /;
   Вместо кълнове от лимец могат да се използват кълнове от ръж, овес, жито, но трябва няколко пъти да се смерят в машинка за мелене на месо или пасатор без добавка на вода.Към тази смес се добавят боровинките / аз използвах сини / и стафидите и разтворено във вода рожково брашно / 20 мл.вода и щипка брашно /.Сместа хубаво се хомогенизира и се насипва във формичка за еднократна употреба или ринг.Поставя се в чиния или плато.
Продуктите за крема се смесват и пасират, поставят се отгоре върху блата за тартата.Може само отгоре да се постави крем, но ако е по - рядък той се стича и по стените на плодовата тарта.Отгоре украсих с резени мандарина под формата на цвете, за тичинки поставих зрънца от пчелен прашец.
    Тартата става много вкусна, опитайте я и ще се обедите сами в това.
                        Да ви е сладко !

Кълнове от лимец










неделя, 25 януари 2015 г.

Студена доматена супа с чубрица, риган, сусам и зелен лук / Cold tomato soup with savory, oregano, sesame seeds and green onions /



      От 1 литър замразен доматен сок / във фризера / или от пресен сок можем да приготвим студена супа с подправки и зелен лук.Необходимо е най - напред да размразим доматения сок, а после да добавим към него нарязан зелен лук - 2 - 3 стръка, 1 пълна с.л. сусам, чубрица, риган и хималайска сол на вкус.Добавете най - накрая малко зехтин и супата е готова.
      Да ви е сладко !








четвъртък, 22 януари 2015 г.

Салата от царевица, червено цвекло и кълнове от сминдух / A Salad of corn, beetroot and sprouts of fenugreek /




    Считам, че използването на различни видове кълнове при приготвянето на салати особено през зимния сезон е много полезно за здравето.Кълновете предпазват организма от недостиг на различни микроелементи, евтини са и лесно се приготвят.
Кълновете от сминдух са с леко пикантен вкус, лесно усвоими за организма.Сминдухът е растение от сем.Бобови, което често засяват по градините всяка година.Семената на тази подправка използвана най - често за приготвяне на шарена сол съдържат етерични масла, до 30 % слузести вещества, флавоноиди, холин, лецитин и вит.С.
Кълновете от сминдух действат тонизиращо и болкоуспокояващо, стимулират апетита, помагат при диабет и подагра, стимулират панкреаса.Сминдухът се използва също при лечението на екземи, рахит и ракови тумори.
Семена от сминдух можем всяка година да си съберем ако засяваме подправката в градината.Чудесни семена за покълване се продават в индийските магазини.
Замразената сладка царевица е много подходяща за салати през зимния сезон.Тя е богата на захари, мазнини и белтъчини и не съдържа глутен.
Тази салата приготвих в комбинация със смлени моркови и червено зеле.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  СА : 1 пакет / 400 гр. / замразена, измита с топла вода сладка царевица, кълнове от сминдух, риган и мащерка, хималайска сол, струйка зехтин.
Всички продукти се разбъркват в купа.В отделен съд се поставят предварително смлените в пасатор парче червено зеле, моркови и няколко склидки чесън.Овкусяват се със зехтин и лимонов сок или ябълков оцет, хималайска сол на вкус.
В подходящо плато или чиния се насипват царевицата и кълновете, а в кръг - сместа от овкусени зеленчуци.Готовата салата се украсява с маслини.
Да ви е сладко !

Сухи  семена  от  сминдух