КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 18 февруари 2018 г.

Постна яхния от картофи, грах и цели глави чесън / Straw stew of potatoes, peas and whole garlic heads /



      От днес започва Великият пост.Първата и последната седмица от този пост се пости строго, без мазнина.През останалите дни на Виликия пост се пости строго само в сряда и петък.
      Тази простичка и семпла, но много вкусна яхния е наследство от баба ми.Тя я правеше често, дори и само с картофи, без грах, но задължително с цели глави чесън.Много вкусно бързо, лесно и красиво ястие се получава.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 - 2 глави кромид лук
5 - 6 средни по големина картофи
1/2 - 3/4 ч.ч. замразен или консервиран грах
7 - 8 по - дребни глави чесън
1 бурканче доматен сос с червени и зелени пиперки
растителна мазнина по избор
1 равна с.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 дафинов лист
вода

    Нарежете обеления и измит кромид лук на полумесеци или на ситно.Обелете и нарежете картофите на резени.Обелете чесъна само от външната люспа като отрежете мустачките и запазите главите цели.
    През лятото обикновено освен гювеч правя и една подправка за ястия в малки бурканчета.Нарязвам на ивички произволни количества пиперки / червени и зелени /, настъргвам моркови / на едро ренде / и заливам с пресен доматен сок.Така приготвената, леко подсолена подправка стерилизирам 30 минути от момента на завиране и зимата използвам като добавка към ястия.НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДОМАТЕНО ПЮРЕ ПРИ ПРОБЛЕМИ СЪС СТОМАХА.За тези, които имат тези проблеми направете подправката със смлени червени пиперки и тиквички.
   Най - напред задушете лука до омекване в растителна мазнина и малко вода.Добавете картофите и разбъркайте на огъня около 5 - 6 минути.Добавете подправката с пиперки и разбъркайте отново 5 - 6 минути.Добавете също граха, чесъна, подправките , солта.Разбъркайте и налейте хладка вода докато продуктите се покрият напълно.Варете яхнията под капак на умерен до тих огън до готовност.
                Приятен  апетит !







      

5 коментара:

  1. Чудесна е, толкова апетитна, че ако можех, бих отмъкнала чинийката. Страхотно предложение, Ели. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам такава яхния, Ели!
    Не, изразих се неправилно. Много обичам такава яхния! :)
    Но досега не съм се сещала в нея да слагам цяла глава чесън, макар че слагам на други ястия.
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или, Кате,
      по нашия край така правят картофената яхния - с цели глави чесън, които са задължителни.Но по различните краища на България си има и специфичните ястия.Яхнията може да се приготви и само от картофи.Също става много вкусна и е лесна за приготвяне.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      Изтриване
  3. Ели, страхотна яхния, не съм слагала чесън до сега на грах.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      това е една стара рецепта.Баба ми така правеше яхниите със стари глави чесън.Обикновено правеше яхнията само с картофи, но понякога добавяше грах и дори моркови.Чудесна става.
      Поздрави !

      Изтриване