КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 6 април 2024 г.

Фава с каперси и комид лук / Fava with capers and comedy onions /

 


       Тази рецепта за приготвяне на фава е на Дуня Атанасова и е приготвена с телешки бульон.Аз използвах домашно приготвен бульон от зеленчуци.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

250 грама жълт грах за фава

1 червена пиперка

1 морков

1 малка глава кромид лук

50 мл. зехтин или олио

1 с.л. универсална подправка / вегета /

1 телешки бульон / не използвах /

3 ч.ч. вода / да покрие фавата /

1 ч.л. хималайска сол


    За гарниране : 1 кромид лук, зехтин, каперси

За зеленчуковия бульон : обелки и парчета от морков и целина, кромид лук, дръжки магданоз

  Най - напред приготвих бульона като в 1.500 мл. вода добавих кромид лук, парче и обелки от морков, парче и обелки от целина, кромид лук и дръжки от 1 връзка магданоз.Варих до омекване на зеленчуците.Прецедих бульона след пълното му охлаждане.

    Лукът за гарниране се нарязва на лентички и задушава на слаб огън в 1 ч.ч. вода и струйка зехтин.

    Приготвих фавата като я измих и поставих в съда за варене.Към нея добавих 1, 200 мл. зеленчуков бульон и загрях до кипване.

   След това намалих огъня и обирах пяната няколко пъти до пълно избистряне на бульона. Добавих нарязани на кубчета кромид лук, морков и червена пиперка.Варих до пълно омекване на продуктите.Накрая добавих солта и зехтина.Когато всички продукти омекнат сваляме ястието от огъня и оставяме да се охлади.Пасираме с пасатор и гарнираме с кромид лук, каперси и струйка зехтин.

       Да Ви е сладко !










Няма коментари:

Публикуване на коментар