КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 25 август 2014 г.

Цикория / синя жлъчка / / Chicory /

 


   Цикорията е растение с къдрави листа, които наподобяват тези на марулята.Това многогодишно или двугодишно растение /Cichorium  intybus / е разпространено като диворастящ вид в районите с умерен климат, включително и в Европа.Тя има сходен химичен състав с глухарчето, откъдето идва и сходното действие.Цикорията обаче, съдържа хранителни вещества, които са незаменими за правилното функциониране на оптичната система на окото.
   Комбинацията от сок на цикория, моркови, целина и магданоз подхранва пълноценно тъканите на зрителния нерв и очните мускули.Пиенето на 250 - 500 грама сок дневно от спомената комбинация, в продължение на няколко седмици, спомага за регулиране на намалената зрителна острота.Комбинацията на сок от моркови, целина и цикория е много полезна при астма и сенна хрема.Цикорията, в комбинация с целина и магданоз, може да бъде много полезна също при анемия и функционални проблеми на сърцето.Този сок има благотворно въздействие и върху работата на далака.
    Сокът от цикория в почти всички комбинации стимулира секрецията на жлъчката и поради това е подходящ при дисфункция на черния дроб и жлъчния мехур.
   Диворастящата цикория / синя жлъчка / се отнася към сем. Сложноцветни /  / .Тя е многогодишно тревисто растение с месест вретеновиден корен.Цветовете са сини, рядко розови или бели, събрани в съцветие кошничка, разположени единично или по 3 - 4 в пазвите на стъблените листа.
  Цветните кошнички на диворастящата цикория се използват като добавка към салати и имат благотворно въздействие върху целия стомашно - чревен тракт.
   Разпространена е в цялата страна до 1000 м. н.в. из ливади, пасища , пустеещи места, край пътища.
   Младите листа съдържат значителни количества вит. В и вит.С, а корените - инулин, етерични масла, смолисти вещества, холин.
    Младите листа и стъбла се употребяват за салата.Обелените корени се използват за сиропи, в консервната промишленост, а изпечени и смлени са добър заместител на кафето.
     Подправка за супи - листата и цветовете се смилат в блендер и се посоляват.Използват се за застройка на супи.
     Пюре - смилат се младите листа и цветовете заедно с пресни ябълки, банани или други плодове по избор.
   Култивираната форма на цикорията се използва предимно в италианската кухня - в прясно състояние или леко задушена.



Няма коментари:

Публикуване на коментар