КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 5 август 2014 г.

Сушене на зеленчуци и подправки / Drying of vegetables and spices /

   Времето през  август и септември е най -подходящо за сушене.Има дни с много силно слънце, които добре изсушават зеленчуците .За сушене могат да се използват домати, червени пиперки, лук, моркови, корени от : магданоз, хрян, пащърнак, глухарче, целина, както и тиквички, патладжан, бамя,чесън и всички зелени подправки.
    Доматите за сушене се нарязват на кръгчета , като по възможност се избират по месести и едри, с тънка ципа.Тиквички, патласджан се режат на тънки кръгчета ,лук се реже на шайби или лентички.Чесънът, морковите, пиперките се нарязват на тънки ленти или малки парченца. Кореноплодите могат да се нарежат ситно / в пасатор или  кухненски робот / или да се настържат на едрото ренде.Всички зелени подправки , както и коприва, живовляк и други билки се измиват / ако е необходимо /, изсушават се върху хавлиена или ленена кърпа и после се сушат на сянка.
    Може да се изсуши копър, чубрица, сминдух, крива мерудия / това е подправка с много приятен вкус за ястия или шарена сол , засяват се семената на чимена и още докато не са пожълтели листата се бере и суши /, балканска чубрица, градински чай, риган, розмарин, босилек, самардала, гюзум, маточина, калоферче, естрагон, девисил / лющян /. Бамята за сушене се подбира по - дребна , надупчва се с игла и се суши на слънце.Всички зеленчуци добре се изсушават на силно слънце / поне за 12 или 24 часа  - 2 дни /.При лошо време зеленчуците могат да се сушат в специален уред, който има пластмасови решетки и е снабден с таймер.Първоначално зеленчуците могат да се сушат на слънце , а после да се доизсушат в уреда.Доматите оставям не напълно изсушени, защото стават много твърди, а са по -приятни на вкус, когато са по -меки, със запазено месо.
     Червени люти чушлета се сушат цели , ако са по - едри се надупчват с игла.Зелен боб ако са малки шушулките се суши надупчен с игла, а може и да се нареже.
   Магданоз се суши най - лесно като запазва аромата си между 2 листа хартия или вестници.
Всички зеленчуци и подправки могат да се сушат в специално направена домашна сушилня, която представлява специални отделения за сушене / чекмеджета / и стъкло за изолация от насекоми и отразяване на слънчевата светлина, така че сушенето да протича за по - кратък период от време.
    Всички сушени зеленчуци могат след изсушаване да се съхранят във фризер, тъй като се нападат от вредители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар