КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 1 август 2014 г.

За месото - за и против ? / Meat - the pros and cons ? /

     Спорен е въпроса с храненето на човека.При животните е лесно - тревопасните се хранят с трева, хищниците - със сурово месо.Как е при човека обаче? Дадено ли е месото като храна или не? Вегетарианците и месоядците ще отговорят по различен начин на този въпрос.
     Истината е казана в Библията, която четат милиони хора по земята.В началото в книга Битие е описано как Бог дава всяка семеносна трева и всеки плод на дърво.И продължителността на живота е била 500, 600, 800 години.Бог поставя човека в Райската градина, за да я обработва и да я пази.По - късно в книга Левит 11 глава , четем :
  " Говори още Господ на Мойсея и Аарона , като им каза : кажете на синовете Израилеви : ето кои животни бива да ядете измежду всичкия добитък по земята : яжте всеки добитък, който има раздвоени копита и на копитата - дълбок разрез, и който преживя.Не яжте само тия от преживните и с раздвоени копита : камилата, защото тя преживя, но копитата и не са раздвоени ; тя е нечиста за вас ; заека, защото преживя, но копитата му не са раздвоени ; той е нечист за вас ; свинята, защото копитата и са раздвоени, но не преживя ; тя е нечиста за вас ; от всички животни, които са във водата , яжте тия, които имат перки и люспи във водата, в моретата или в реките ; тях да ядете ; Всички пък плаващи във водата и живеещи в нея , било в морета, било в реки, които нямат перки и люспи , мръсни са за вас ;"
    От посочения цитат ясно се вижда кои животни са разрешени и кои - не.Имам познати, силно вярващи хора, които строго спазват този принцип при консумацията на месо.По - нататък, когато четем ще видим,че Бог намалява живота на човека, след като му разрешава да консумира месо и казва : " Животът ви ще бъде 120 години. "
    Спазването на тези ясни принципи видях в Израел, когато ходих през 2012 година.Месото трябва да е много добре обезкървено и в никакъв случай да не се комбинира с мляко и млечни продукти .В книга Изход 34 : 26 , четем : " Не вари яре в майчиното му мляко."
    Кой знае защо наши прочути диетолози ни уверяват, че заешкото е много полезно и диетично. Даже го препоръчват за бебета и малки деца.Бавното дишане както е при йогите удължава живота.А виждали ли сте колко бързо диша един заек?Това бързо дишане му скъсява живота, то е причина за отделяне на много токсини в месото му.Заекът е животно с много слаба имунна система, затова при отглеждането му се използват много препарати против различни заболявания било като добавка към водата, храната или ваксини.
   Рибата е полезна и диетична храна.Вярно е.Господ избра за свои ученици не някой друг,а рибари.Само ,че това се отнася за рибите с перки и люспи.Всички дънни риби - калкан, морска лисица и други,които нямат люспи складират в себе си много отрови и се хранят с дънния планктон.Вярно е, че са много вкусни, но дали са полезни?Същото се отнася и за рибите без люспи, които плуват на различна дълбочина - складират много отрови.
    Българина е свикнал с употребата на свинско месо.Много му е вкусно, но дали тази употреба не е свързана с факта, че сме на едно от първите места по сърдечно - съдови заболявания.
   Вярно е,че ескимосите се хранят с месо, но то е сурово и им набавя много топлина в суровия климат, при който живеят.Но тяхната продължителност на живота е много ниска, поради липса на плодове и зеленчуци.
   Запомнете добре, че месото е концентрирана храна и в миналото е употребявано рядко.През дългите периоди на пост българина рядко го е слагал на трапезата си, най - вече по време на празници.А как е сега ? Месо се яде всекидневно и то не прясно, застояло по фризери и хладилници.И в най -различни, най - често неправилни комбинации - мариновано в прясно мляко, запечено с кисело мляко, запечено с картофи или ориз, запечено с плодове и т. н. Но месото като по- тежка и концентрирана храна се комбинира най -добре със зеленчуци / без картофи - съдържат много нишесте /.
   При тежки случаи  на заболяване месото обаче трябва да бъде изключено от менюто.То се смила по -трудно, от която и да е друга храна.Дори и за известен период от време трябва да се изключи, за да започне същинското пречистване на организма.Месото се комбинира почти винаги с много сол - осоляване, мариноване в сосове ,а това е още по -неблагоприятно.
   Винаги спазвайте постите,установени от Православната църква.Много хора казват : " Аз не мога да постя ".Отговорът е - НЕ ИСКАМ, а не - НЕ МОГА.Който иска намира начин, време и средства.Когато беше жива моята баба ми разказа ,че когато е била малка всички са постили - и болни и здрави.Тя казваше,че поста служи за пречистване на духа и тялото.Всички важни събития в Библията са съпроводени с пост и молитва.
     Когато употребявате месо се старайте да спазвате следните правила :
 1.Много добре почистете месото и го обезкървете.
 2.Агнешко,шилешко или овче месо за курбан се изкисва 24 часа във вода.Тя се сменя няколко пъти.Прибавете няколко цели глави лук, когато варите месото.Те допринасят за липса на специфична миризма при поднасяне на ястието.Запомнете, че за курбан се ползва само мъжко животно,без недостатък , вари се заедно с главата и не трябва да е близнак.Ако за курбан се ползва риба, тя трябва да е с люспи и да се приготви без да се махат главите.За курбан не се ползват пернати -петел, пуяк и др.
 3.Когато приготвяте телешко или говеждо месо го пуснете във вряща вода, докато отдели пяната и побелее,а после го измийте и сложете да се вари в чиста студена вода.Така ще предотвратите неприятната миризма.
 4.Мариновайте месото в чисто домашно червено вино, не ползвайте концентриран алкохол за мариноване - водка,уиски, джин, а също и прясно мляко.Използвайте за консумация сурово -сушени меса.
 5.Когато използвате риба, старайте се тя да има люспи и да е прясна.Бързо се познава , защото е лъскава, с бистри очи и червени хриле.Имайте в предвид,че търговците боядисват хрилете с оцветители, знаейки че купувачите гледат този признак.Прясната риба има стегнато месо и ако с палец натиснем кожата, тя веднага възвръща първоначалната си форма.Приготвяйте рибата на пара, във фолио, сушена или сурово - маринована.Аз правя цяла риба, почистена от вътрешностите в чугунена тенджера с капак.Измивам и слагам рибите цели, без никаква течност.Захлюпвам с капака и варя на много бавен огън, докато изври всичката вода.После си приготвям сос от лимонов сок, зехтин ,чесън,копър, магданоз и лющян / девисил/.Рибите предварително посолявам обилно с морска сол и след 30 минути измивам със студена вода.Ако използвате замразена риба, четете етикетите.Най -добра е рибата замразена 6 часа след улова.В търговската мрежа се продава риба, незнайно колко пъти размразявана и замразявана отново, тя се разпада при приготвяне.Когато имате възможност да си уловите много риба я замразете като я поставите във вода, използвайте бутилки за еднократна употреба.Поставете рибата почистена, цяла или нарязана и долейте бутилката с вода, докато се напълни.Така след като размразите ще консумирате сякаш току - що уловена риба.
 6.Приготвяйте месото и рибата в собствената им мазнина като добавяте малко вода.Не смесвайте животински и растителни мазнини.
   Винаги четете молитва преди да започнете да се храните, за да благослови Бог храната на трапезата ви и да не боледувате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар