КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 1 април 2015 г.

Зеленчукова салата с коприва и кълнове от елда / Vegetable salad with nettle and buckwheat sprouts /



     Тази много вкусна салата направих с голямо количество кълнове от елда.Целта ми е да покажа по - подробно как се правят кълновете от елда, поради многото запитвания и затруднения.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : прясна коприва - 1 купичка, измити връхчета, 1/2 ч.ч. сухи зрънца от зелена елда, 2 домата, 4 стръка пресен лук, 6 - 7 маслини, щипка хималайска сол, зехтин, сок от 1 лимон.
ПРИГОТВЯНЕ НА  КЪЛНОВЕТЕ ОТ ЕЛДА : 
   1. Залейте зрънцата от елдата с вода, която трябва да ги покрива напълно.Така престояват 4 - 6 - 8 часа.
   2.Отлейте след това водата, измийте хубаво зрънцата / в цедка / и ги поставете в плато или чиния като ги разстелете на тънък пласт.
    3. Така оставете да престоят на стайна температура.Когато семената започнат да изсъхват ги промийте отново с вода.Така правете 2 - 3 дни и ще получите хубави и пресни кълнове.Зрънцата трябва да са влажни, но трябва да не са плуващи във водата или да се промиват често.Трябва да се изчака леко да изсъхнат.В противен случай може да започнат да загниват.
ВНИМАНИЕ :
  1. За покълване се използва само натуралната / зелена / елда.Кафявата елда е бланширана и не покълва.Тя може да се използва, когато се накисне в топла вода докато зърната хубаво набъбнат.Не използвайте тази елда при проблеми със стомаха или червата.Тя е обработена, бланширана и предизвиква силни киселини.
 2. Зрънцата от елда, които са начупени / не са здрави и цели / отделят лигава течност.Те трябва да се премахнат или ако се оставят елдата трябва да не се промива често, зрънцата трябва да са почти сухи, преди да се предприеме следващо промиване.
ПРИГОТВЯНЕ  НА САЛАТАТА : Най - напред измийте и нарежете прясната коприва.Смелете я в пасатора, добавете към нея сока от лимона, струйка зехтин и по желание много малко сол.В отделна купа смесете ситно нарязания пресен лук, нарязаните домати, маслините и кълновете от елда.Овкусете с хималайска сол и зехтин и разбъркайте.Сервирайте салатата в чения като насипете в кръг доматената смес, а в средата поставите копривата.
    Да ви е сладко !










Зелени  зрънца от елда за получаване на  кълнове

Зрънцата , заляти с вода - да ги покрива напълно - за 4 - 6 - 8 часа.


За по - лесно и удобно отцеждане на водата в случаите, когато семената / зърната / остават да покълват в буркана върху гърлото му се поставя тензух, прикрепя се с ластик.






Няма коментари:

Публикуване на коментар