КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 23 април 2015 г.

Зеленчукова паста с кълнове от боб - мунг / Vegetable pasta with beans sprouts - mung /



   Кълновете от боб - мунг могат да се намерят в големите търговски вериги и да се закупят в готов вид.В диетичните и индийските магазини се продава боб - мунг за производство на кълнове.Този боб е много лек за приемане в суров вид, а в индийската кухня обикновено го използват в топлинно обработен вид.Кълнове можем да си приготвим и сами, става бързо и лесно, а смляната паста от тях може да ни послужи като добавка към ежедневното меню.
ЗА  ТАЗИ  ПАСТА  СА  НЕОБХОДИМИ : 1/2 ч.ч. сухи зърна от боб - мунг, 1 морков, майорана, зехтин, хималайска сол ; за гарниране - 1 - 2 стръка зелен лук, 1/2 краставица, 2 домата, маслини ;
ПРИГОТВЯНЕ  НА КЪЛНОВЕ ОТ БОБ - МУНГ - Залейте с вода зърната от боб - мунг.Водата трябва да покрива напълно зърната, така престояват 12 часа.След това отцедете напълно водата през цедка и оставете така за 2 дни, докато покълнат.Промивайте зърната сутрин и вечер с вода, като напълно я отцеждате / използвайте цедка или поставете върху буркана , в който покълвате зърната двойна марля, закрепена върху гърлото с ластик /.Покълналите зърна смелете няколко пъти в пасатор или машинка за мелене на месо.Трябва да получите фино смляна паста.Овкусете пастата със смлян в пасатор морков / или друг кореноплод /, майорана / или друга подправка по вкус /, хималайска сол, зехтин.Сервирайте готовата паста в чиния като я гарнирате със зеленчуци - нарязани домати , краставица, зелен лук, маслини.Могат да се използват и други предпочитани от вас зеленчуци.
   Да ви е сладко !

Боб - мунг - сухи зърна

Боб - мунг - кълнове










4 коментара:

  1. Допадна ни в къщи, децата казаха, че наподобява леща на вкус:). Чудесна салатка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина наподобява леща на вкус.Този боб - мунг заедно с боб - мот са много леки и с приятен вкус.Трябва обаче все пак човек да си пренастрои вкусовите рецептори.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Кълновете, с които така и не успяхме да се спогодим. Не говоря за тези от бобчето, а по принцип. Пробвала съм няколко пъти с различни зрънца, но единственото, което мога да хапвам са кълнове от белен слънчоглед. Решила съм отново да опитам, този път с поници и смлени в смути. Надявам се този път да се получи и да успея да ги вкарам в менюто си. Знам колко са полезни и затова се опитвам да си възпитам вкуса. А ти си още един стимул да опитам скоро! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      ако за първи път опитваш кълнове започни с поници от люцерна, лимец, ръж, овес, нахут и поници или кълнове от слънчоглед.Трябва най - напред организма да свикне и да се пренастроят вкусовите рецептори.След това постепенно се включват и другите кълнове - боб - мунг, боб - мот, броколи, сминдух и други.Няма нищо страшно, просто организъм свикнал с употреба на повече готвена храна трябва да се пренастрои.
      Поздрави !

      Изтриване