КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 21 април 2015 г.

Овчарска торбичка / Shepherd "s Purse /


 

    Овчарската торбичка / Capsella bursa pastoris L. / е едногодишно или двугодишно тревисто растение.Стъблото е изправено, разклонено 20 - 50 см. високо.Приосновните листа продълговато ланцентни, цели или пересто нарязани, събрани в розетка ; стъблените цели, последователни, приседнали, в основата стреловидни.Цветовете бели, събрани в съцветие грозд.Плодът многосеменна , разпуклива , триъгълноклиновидна шушулчица.Цъфти от април до август.
  Овчарската торбичка е почти повсеместно разпространена в България.Среща се по пустеещи и буренясали места, край пътища и огради, в посеви, пасища , ливади.
Листата и стъблата съдържат холин, хистамин, ацетилхолин, дъбилни вещества, ябълчна , лимонена и винена киселина, вит.С, фитонциди, етерични масла, желязо, манган, калций.
За храна служат младите листа и съвсем пресните стръкчета.От тях могат да се приготвят салати, супи, пюрета.Могат да се сушат и консервират.Семената могат да се използват като заместител на горчицата и черния пипер.През зимата растението може да се отглежда саксийно в помещения.В Китай от векове се култивира като зеленчукова култура и има създадени сортове.Растението е лечебно, маслодайно, медоносно.
Лечебни свойства на овчарската торбичка - овчарската торбичка регулира кръвообращението и се препоръчва както при високо , така и при ниско кръвно налягане.Тя има много добро кръвоспиращо действие и с успех се прилага при кървящи хемороиди, кръвотечение от носа, кървене след нараняване, кръвоизливи на стомаха и червата, при туберкулоза.Билката повишава тонуса на маточната мускулатура и се използва  при маточни кръвотечения.
От пресните листа и стръкове на овчарска торбичка можем да приготвим в съчетание с други билки вкусни пролетни зеленчукови бургери, да я добавим много ситно нарязана към смлени ядки или кълнове.Добавката на лимонов сок и зехтин е задължителна за доовкусяване на различните специалитети с овчарска торбичка.





Няма коментари:

Публикуване на коментар